Section filter

Lungu Gabriela

Născută la 13 februarie 1974 în satul Recea, Rîşcani, Republica Moldova într-o familie de pedagogi. De mică visa să devină profesoară, ca să continue dinastia în cea de-a treia generaţie, fiind, însă, elevă în clasa a VII-a, participă la Concursului Republican „Se caută o stea" sub egida maestrului Emil Loteanu, ca în anul 1988, să se înscrie în clasa teatrală a Liceului №2 din capitală (fosta şcoală №62). Îi plăcea să recite, dansa bine.

După absolvirea liceului în anul 1991 merge la Institutul de Arte, cu gîndul de a se înscrie la Facultatea „Actor Teatru şi Cinema", însă, în acel an nu a avut să se formeze o asemenea clasă, astfel Gabriela ajunge în clasa maestrului Victor Ştefaniuc, cu gîndul că se va transfera după primul an. „Lumea păpuşăriei", însă, a atras-o într-atît, încît îi rămîne fidelă şi astăzi.

Cariera scenică şi-o începe în anul 1992 la Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă", odată cu fondarea lui, sub conducerea neobositului ei dascăl Victor Ştefaniuc. Începînd cu anul 1996 concomitent cu activitatea scenică devine lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice de la Chișinău, apoi şi conferenţiar universitar. În anul 1997 devine membră a Uniunii Teatrale din Moldova.

Avansează în plan profesional şi în teatru, devenind în anul 2002 ‒ maestru al scenei, asistent de regie la Teatrul de Păpuşi „Guguţă", apoi în 2007 ‒ сonsilier al directorului artistic la Teatrul „Guguţă", în 2009 ‒ prim-regizor şi director artistic al Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă", iar din 2010, după trecerea în nefiinţă a inegalabilului Victor Ştefaniuc ‒ director artistic al Teatrului municipal de păpuşi „Guguţă".

Este pasionată de munca pe care o face, compune versuri, scenarii pentru diferite manifestaţii.

Titluri şi premii:

Laureată a mai multor Festivaluri Naţionale şi Internaţionale din oraşele:

  • Belfort, Charleville-Mezieres, Paris (Franţa);
  • Silistra (Bulgaria);
  • Taipei (Taiwan);
  • Bacău, Vaslui, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Tîrgu-Mureş, Cluj (România);
  • Ivano-Frankovsk (Ucraina);
  • Mîtişci, Sankt-Petersburg (Rusia) etc;
  • 1997 ‒ titlul „Pentru cel mai bun rol feminin în teatrul de păpuşi" (spectacolul „La izvor" de Iu. Filip);
  • 2007 ‒ titlul „Pentru cel mai bun rol feminin în teatrul de păpuşi" (spectacolul „Ţurţurica" de N. Rusu);
  • 2006-2007- 2 ani concomitent titlul de „Cea mai bună actriţă a stagiunii în teatrul de păpuşi";
  • 2007 ‒ titlul onorific Maestru în Arte al Republicii Moldova.

Settlements of Moldova and Diaspora

Baurci

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
556 locuitori

Baurci este un sat din cadrul comunei Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 556 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1924.

Read more