Sagaidac Maria

Sagaidac Maria ‒ actriţă, docent, doctor în ştiinţe matematice, pedagog.

S-a născut la 20 octombrie 1942 în comuna Cuhureştii de Sus raionul Floreşti, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii de Stat de la Chișinău în anul l964, apoi şi-a luat masteratul în Cibernetică la Universitatea de la Kiev. Docent la Universitatea de Stat din Chișinău.

În anul 1968 a avut loc debutul său cinematografic. Pe cînd îşi urma masteratul a fost invitată să joace rolul principal în filmul regizorului Emil Loteanu „Această clipă”. Primul rol al Mariei a fost cel al tinerei spaniole Amparo. S-a întîmplat ca M. Sagaidac să cucerească membrii comitetului artistic de la studioul «Moldova-film», chiar de la primele probe şi trebuie să vă spunem, că era o selecţie destul de riguroasă. Dînsa era deosebit de plastică, sinceră, rîdea molipsitor, părea că nici nu observă camera. Mulţi debutanţi au frică de cameră şi nu se pot descătuşa în faţa ei, acesta însă nu a fost şi cazul Mariei.

La una din întîlnirile cu spectatorii, Emil Loteanu a fost întrebat de ce a încredinţat din nou rolul central (Amparo) unei actriţe neprofesioniste, dumnealui a răspuns zîmbind că „am văzut în Sagaidac o personalitate, iar personalitatea contează pentru mine cel mai mult. Şi va deveni, credeţi-mă şi o actriţă bună”. Cuvintele maestrului s-au dovedit a fi profetice, Maria a jucat strălucitor şi a devenit o actriţă adevărată şi mai ales solicitată, inclusiv şi de alte studiouri.

Din anii ’90 ai secolului al XX-lea Maria Sagaidac se ocupă preponderent de ştiinţă şi pedagogie.

Filmografia:
Această clipă”, 1968 – Amparo ‒ rol central,
„Singur în faţa dragostei”, 1969 ‒ Viorica Vrabie ‒ rol central,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 ‒ Ana,
Lăutarii”, 1971 ‒ rol episodic,
„Pămînt, Post-restant”, 1972 ‒ studioul „M.Gorki” - Djanina,
Toate probele sînt contra lui”, 1974 ‒ Catinca ‒ rol central,
Nicuşor din tribul TV”, 1975 ‒ mama lui Nicuşor,
Marc Twain contra”, 1976 ‒ Pearl, stenografista lui Marc Twain,
O întîmplare la festival”, 1976 – Ilinca,
„Noaptea deasupra Chile”, 1976, „Mosfilm” ‒ rol episodic,
Şi veni va o zi”, 1979 ‒ Oxana,
„Cum să devii celebru”, 1984 ‒ soţia preşedintelui de colhoz,
„Vîrsta de argint”, 1983 ‒ rol episodic,
Luceafărul”, 1986 ‒ rol episodic,
„Bătăi în uşă”, 1989 ‒ rol episodic.

Settlements of Moldova and Diaspora

Pripiceni-Răzeşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
856 locuitori

Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1667.

Read more