Section filter

Baikştite Grajina

Grajina Baikştite – actriţă de teatru şi cinema. S-a născut la 20 iulie 1951 în or. Vilnius. După absolvirea şcolii medii, timp de doi ani a activat în calitate de model la o casă de modă din capitala Lituaniei.

Ulterior a studiat la Institutul Politehnic din Kaunas, activînd ca solistă în ansamblul de dans popular „Suktinis".

În 1977 a absolvit Facultatea de Actorie a Institutului VGIK (atelierul lui Serghei Bondarciuk şi Irina Skobţeva).

Din 1978 a activat în calitate de actriţă a Teatrului Dramatic din Kaunas. S-a filmat în multiple filme ale studiourilor din URSS, inclusiv în Moldova.

În 2007 a îmbrățișat şi profesia de jurnalist. A activat în revista „Lilit". A scris cîteva cărţi, printre care „Livada lui Rimas Tuminas", „Viaţa e ca un teatru".

Timp de jumătate de secol de activitate în cinematografie, actriţa s-a filmat în 30 de pelicule la diferite studiouri din ţară, printre care „Un mic recviem pentru o muzicuţă" (Catharin), „Joi şi mai mult niciodată" (Grajina), „Milioanele lui Fairfax" (Merilyn Fairfax), „Curcubeul lunii" (Silvia).

La studioul „Moldova-film" Baikştite s-a produs în două pelicule. În 1972 regizorul Vasile Brescanu a filmat-o în „Ultimul bastion" (scenariu de Samson Şleahu). Subiectul relatează despre o garnizoană mică din patru soldaţi de diferite naţionalităţi, care îşi fac serviciul în Germania în primii ani postbelici.

Grajina interpretează în acest film rolul Gertrudei, o fetişcană nemţoaică, căreia îi este dificil să înțeleagă noua situație legată de "ocupanții străini" și, în același timp, ea manifestă curiozitate pentru băieții tineri în uniformă. Astfel, treptat situația se detensionează.

Cea de-a doua peliculă turnată la studioul „Moldova-film" în care s-a filmat Grajina Baikştite este „Femeia în alb", o ecranizare a romanului omonim al scriitorului englez Wilkie Collins (regia Vadim Derbeniov). Acesta relatează despre situaţia din Anglia de la mijlocul secolului XIX, unde, potrivit autorului, „legea încă mai este slugă a buzunarului". În centrul subiectului stă istoria tinerei Laura Fairlie, a cărei moștenire i-a determinat pe doi ticăloși să comită o crimă gravă. Baikştite interpretează în această peliculă două roluri – al Laurei Fairlie şi al surorii ei gemene, Anne Catherick.

Settlements of Moldova and Diaspora

Alexandru Ioan Cuza

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2653 locuitori

Alexandru Ioan Cuza este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexandru Ioan Cuza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2653 de oameni. Satul Alexandru Ioan Cuza a fost menționat documentar în anul 1770.

Read more