Verhola Vitalii

Vitalii Verhola – compozitor, pedagog.

Născut la 30 iulie 1946 în satul Grebenca, regiunea Poltava Ucraina. A absolvit Şcoala muzicală din Poltava în anul 1966 şi Institutul de Stat de Arte „G. Muzicescu" din Chişinău în anul 1977 (atelierul de creaţie al profesorului V. Zagorschi).

Îşi începe cariera în anul 1971 în calitate de profesor la Şcoala muzicală (cu ciclul de instruire de zece ani) din Chișinău. În anul 1972 devine întîi metodist superior, apoi șef de secţie al Societăţii de Muzică Instrumentală şi Corală al RSSM. Membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova. Din anul 1974 este consultant superior al Uniunii Compozitorilor din RSSM, apoi în anii 1977-1984 – secretar executiv al Uniunii Compozitorilor din Moldova.

Debutează în anul 1971, compunînd muzica pentru opera comică „Aventurile lui Păcală" după libretul scenaristului Alexandru Conunov. S-a manifestat şi în calitate de compozitor de cinema, compunînd muzică pentru cîteva filme, produse la studioul „Moldova-film".

A decedat la 14 august 1984, la Chişinău.

Creaţii muzicale:

– opera – „Aventurile lui Păcală» (1 act), 1971;

– pentru Orchestra Simfonică – scene dramatice după romanul lui C. Negruzzi „Alexandru Lăpușneanu", 1969;

– pentru oboi, timpane și ansamblu de coarde – „Şapte piese", 1969;

– pentru pian şi cvintet, 1970;

– pentru vioară şi pian – „Sonată-rapsodie", 1970;

– pentru trio de coarde, 1971;

– pentru pian – „Sonatina", 1971;

– pentru voce și pian – ciclurile: „Închinare" (text G. Vieru, 1969) și „Dangăt" (texte ale poeților sovietici, 1970).

Filmografia:

„Bărbaţii încărunţesc devreme", 1974, artistic,

„Cerul în diamante", 1976, documentar,

„Reperele timpului", 1976, documentar,

„Devenirea", „Telefilm-Chişinău", 1976, documentar,

„Suspectul", 1978, artistic,

„Guguţă – frizer", 1980, animaţie,

„Ciuboţele pentru barză", 1984, animaţie.

Settlements of Moldova and Diaspora

Răscăieţii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
669 locuitori

Răscăieţii Noi este un sat din cadrul comunei Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ștefan Vodă și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 669 de oameni. Satul Răscăieţii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Read more