Section filter

Grigoriopol, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
11473 locuitori

Grigoriopol este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 53 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 11 473 locuitori. Orașul Grigoriopol a fost întemeiat în anul 1792.

Weather forecast Saturday, 16 October, 2021
Period Forecast Temperature Precipitation
7:00–12:00 9°C 0.4 mm
Wind: NE Light breeze, 2.4 m/s
12:00–18:00 11°C 0 mm
Wind: NNE Light breeze, 2 m/s
18:00–0:00 12°C 0 mm
Wind: N Light breeze, 2.4 m/s
Read these are news

Contents

[top]Populația

Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 11 473 locuitori.

[top]Istoria localitații

Orașul Grigoriopol a fost întemeiat în anul 1792 pe locul sloboziei Ciorna, de către armenii veniți din Izmail, Chilia și Căușeni. Arheologii consideră că primii oameni s-au stabilit aici cu traiul mai mult de 14 mii de ani în urmă. Au fost depistate urme de vechi așezări, cu rămășițe ale uneltelor de muncă din cremene din paleolitic. Migratorii turanici au lăsat 9 movile funerare. Primele aşezări ale moldovenilor , fugiți pe Nistru de opresiunea fiscală exagerată apar în secolele XVII-XVIII. Acestea sînt Speia, Teia, Taşlîc, Butor, Delacă, Mălăieşti. Se ştie, că Tratatul de pace de la Iaşi din 1791 oferă dreptul asupra acestei regiuni Rusiei. În 1792, pe locul sloboziei Ciorna ia naştere colonie armenească Grigoriopolis. Planul construcţiei oraşului, fiind planificat de la bun început ca localitate urbană, a fost aprobat de Ecaterina II în acelaşi an. Există două versiuni privind originea numelui orașului: unii consideră că denumirea Grigoriopol a fost adoptată în cinstea cneazului Grigori Potiomkin, care a contribuit la constituirea coloniei armene; o altă versiune susține că armenii şi-au denumit aşezarea în cinstea Sf. Grigorie, iluminătorul întregii Armenii. La 1799, în primii 7 ani de existenţă ai orașului numărul localnicilor a ajuns la 3435 de oameni. În 1804 cîrmuirea duhovnicească armeană îl trimite pe preotul Ovanes Barhadurov la tratament în Moldova, dar acesta rămîne în Botoşani, unde, de asemenea, era o biserică armenească. În 1887 orașul avea deja 6165 de locuitori și devine un centru economic și comercial important. Populația se ocupa de agricultură și meșteșuguri, în primul rînd prelucrarea pieilor și confecționarea diferitor articole din piele. Grigoriopol făcea parte din județul Tiraspol, gubernia Herson. În 1924 este parte a RASSM. În același an primește statut de orășel în cadrul raionului Dubăsari. În perioada sovietică la Grigoriopol au fost puse în funcțiune întreprinderi industriale și de prelucrare a producției agricole. Orașul are o fabrică de conserve, , fabrică de mobilă, fabrică de galanterie-textilă, combinat de panificaţie, o carieră pentru extracția de pietriș, carieră de piatră, moară, oloiniţă, fabrică de vinificatie, bază auto, centru de colectare a cerealelor. Biserică creştină, biserică armenească, 3 şcoli, 4 biblioteci, 2 grădinite de copii, casă de cultură, cinematograf, centru de telecomunicatii, spital de circumscripţie, policlinică, farmacie, hotel, stadion, parc.

Comments

 (0)

Settlements of Moldova and Diaspora

Pietrosul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
273 locuitori

Pietrosul Nou este un sat din cadrul comunei Făleştii Noi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Pietrosul Nou a fost înființat în anul 1921.

Read more