Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 februarie 2016, 11:05 Stilurile dansului moldovenesc views 6785
La Ungheni a început realizarea unui proiect de susţinere a migranţilor din acest oraș
28 februarie 2016, 11:05 Stilurile dansului moldovenesc views 6785

La Ungheni a început realizarea unui proiect de susţinere a migranţilor din acest oraș

În oraşul Ungheni a început implementarea proiectului "Migraţie şi dezvoltare locală". Programul de lucru a fost stabilit recent şi prevede ajutor pentru localnici în dezvoltarea afacerilor, reîncadrarea în cîmpul muncii, îmbunătăţirea serviciilor locale de aprovizionare cu apă, asistenţă socială, de educaţie şi sănătate, comunică MOLDPRES.

În prima etapă Primăria Ungheni şi-a propus să creeze o asociaţie a băştinaşilor din oraş, care va fortifica legăturile dintre migranţi şi comunitatea locală. Ulterior va fi lansat un proiect intercomunitar de colaborare între Ungheni şi o altă localitate, pentru care administraţia oraşului va beneficia de o finanţare în valoare de 75 de mii de dolari.

„Sînt sigur că prin intermediul acestui proiect, şi mai ales datorită Asociaţiilor de băştinaşi pe care le vom crea, concetăţenii noştri aflaţi în migraţie vor avea posibilitatea să se implice activ în acţiuni de dezvoltare a oraşului natal. Prin contribuţia lor ei se vor simţi mai utili şi mai aproape de cei de acasă", a menţionat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.

Proiectul "Migraţie şi dezvoltare locală" este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi va fi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La Ungheni, precum şi în alte 20 de sate şi oraşe din R. Moldova, selectate în urma unui concurs, proiectul urmează să fie realizat pînă în anul 2017 în parteneriat cu autorităţi publice centrale şi locale, organizaţii neguvernamentale, mediul de afaceri, migranţi originari din comunităţile participante ş.a.

Migraţia forţei de muncă din R. Moldova a crescut brusc pe parcursul ultimelor două decenii. Conform unor studii recente, circa 480 de mii de moldoveni sînt migranţi, dintre care aproape 370 de mii se află în migraţie pe termen lung. Oraşul Ungheni este afectat de fenomenul migraţiei în proporţie de 15 la sută.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Ungheni , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
185 locuitori

Vasilievca este un sat din cadrul comunei Cocieri, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Dubăsari și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 185 locuitori. Satul Vasilievca a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.