Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iulie 2023, 12:00 views 849
Un centru de plasament din Chișinău oferă o gamă largă de servicii pentru mamele și copiii
24 iulie 2023, 12:00 views 849

Un centru de plasament din Chișinău oferă o gamă largă de servicii pentru mamele și copiii

Mamele și copiii din țara noastră, inclusiv familiile refugiate din Ucraina, care se află în situații de risc pot beneficia de o gamă largă de servicii, prestate într-un centru de plasament, deschis recent în capitală. Printre acestea se regăsesc servicii de protecție, consiliere, asistență medicală și incluziune socială.

De serviciile specializate vor beneficia și mamele cu trei și mai mulți copii, cu vîrsta cuprinsă între 7 și 18 ani, afirmă viceprimara capitalei, Angela Cutasevici. Potrivit acesteia, centrul are capacitatea de găzduire a șapte mame și 13 copii în același timp, pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de extindere, transmite radiomoldova.

„Centrul maternal va găzdui victimele violenței domestice inclusiv, cuplurile mame-copii. Centrul are capacitatea pentru găzduirea a șapte mame cu 13 copii minim, însă poate fi extins spațiul de plasament pentru copii, pentru că în cazul cînd mamele vor avea copilași micuți, vor fi aduse și pătuțuri suplimentare, în funcție de necesitate. Aici, în acest spațiu, mamele vor fi sprijinite și consiliate din perspectivă psihologică, de încadrare în familie. Acest serviciu este o extindere a serviciului existent deja în municipiul Chișinău”, a declarat Angela Cutasevici.

Echipa centrului maternal este formată din psihologi, asistenți și pedagogi sociali care vor lucra împreună pentru a se asigura că mamele și copiii în situații vulnerabile primesc sprijinul de care au nevoie, astfel încît să le asigure acestora recuperarea și revenirea la un mod de viață sănătos.

Serviciul lansat este unic, deoarece nu există limitări de vîrstă sau a numărului de copii, care pot fi plasați împreună cu mama lor, a subliniat reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

„Acest serviciu este disponibil atît pentru copii moldoveni, cît și pentru cei ucraineni și pentru cei care îi îngrijesc. UNICEF recunoaște că lupta împotriva violenței în bază de gen necesită o strategie cuprinzătoare care să acorde prioritate accesului la servicii, încurajînd, în același timp, un mediu de protecție pentru femei și copii. Apreciem sprijinul Guvernului Franței, parteneriatul cu Primăria Chișinău și cu Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, fiind convinși că activitatea pe care o desfășurăm împreună are un impact major asupra bunăstării și protecției copiilor, adolescenților și femeilor din Republica Moldova și asupra reducerii violenței în bază de gen. Sperăm că aceste modele de bune practici vor fi preluate și în alte localități oferind servicii mamelor și copiilor care au nevoie de ele”, a menționat Maha Damaj.

La rîndul său, ambasadorul Republicii Franceze la Chișinău, Graham Paul, a notat că accesul la servicii calitative esențiale și de protecție pentru copii și femei reprezintă o provocare crucială la nivel mondial.

„Noi cu toții cunoaștem că femeile și copiii sînt, în mod special, vulnerabili și nu doar pe timp de război sau crize. De aceea, este o prioritate pentru Franța să asigure acces la servicii de protecție de calitate pentru mame și copii în întreaga lume. Apreciez înalt proiectele comune. Drept rezultat au fost create patru centre pentru copii și tineri. De asemenea, a fost fortificat serviciul de asistență parentală profesionistă. Acestea sînt realizări majore și concrete”, a declarat Graham Paul.

Centrul maternal de plasament este un proiect dezvoltat de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și cu susținerea financiară a Guvernului Franței.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

centru de plasament , Chisinau , mama , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
11128 locuitori

Costeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Costeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ialoveni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 11128 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.