Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 februarie 2022, 18:22 views 1465
La Chișinău s-a desfășurat o conferință dedicată primei independențe a Moldovei de la 1365
02 februarie 2022, 18:22 views 1465

La Chișinău s-a desfășurat o conferință dedicată primei independențe a Moldovei de la 1365

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” și Mișcarea Națională „VOIEVOD” au desfășurat o conferință dedicată marcării a 657 de ani de la prima independență a Moldovei.

Evenimentul s-a desfășurat în regim on-line, și a întrunit mai mulți activiști, lideri de ONG, istorici, studenți, etc.

Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan" a menționat că organizarea unor astfel de evenimente contribuie la promovarea patriotismului în rîndul tinerilor, astfel încît Moldova are o istorie bogată și are cu ce se mîndri.

La rîndul său, Nicolae Pascaru, Președintele Mișcării Naționale „VOIEVOD” a ținut să menționeze că Moldovenii mereu s-au bătut cu alte popoare pentru a avea un stat independent și puternic, iar acum este datoria noastră ca peste 650 de ani să continuăm fapta strămoșilor noștri.

În cadrul conferinței, istoricul Roman Andriiv a relatat particularitățile istorice ale acestei date importante din istoria Moldovei, menționînd că acesta a fost un pas important în devenirea Moldovei ca stat cu tradiții și unanim recunoscut de comunitatea europeană ace acelor vremuri.

Menționăm că la 2 februarie 1365, în urma incapacității Ungariei de a restabili controlul asupra Moldovei, Regele Ungariei a recunoscut printr-un act neatîrnarea Moldovei față de Ungaria.

Mai multe informații despre acest eveniment puteți găsi pe portalul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.