Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 ianuarie 2013, 10:28 views 10144
29 ianuarie 2013, 10:28 views 10144

Monumentul lui Vieru nu se înscrie în peisajul urbanistic al Chișinăului?

Primăria nu îl vrea în cimitir, iar arhitecții nu și-l imaginează pe bulevardul din capitală. Este vorba despre monumentul lui Grigore Vieru. După ce autoritățile locale au convins familia regretatului poet să nu instaleze sculptura lîngă mormîntul din cimitirul central și i-au promis un loc potrivit pe străzile orașului, s-au răzgîndit, informează tv7.md.

După ce au făcut probe de amplasare a monumentului în fața Ministerului Finanțelor și la intrarea pe bulevardul Grigore Vieru din partea sectorului Rîșcani arhitecții au dat verdictul. Sculptura poate fi montată doar în cimitir, dar trebuie consultat și Ministerul Culturii.

Arhitecții însă mai consideră că de fapt sculptura nu -și are locul nici în cimitir.

Se împlinesc patru ani de la moartea poetului Grigore Vieru iar la locul său de veci și astăzi stă doar o cruce din fier. Pe 14 februarie se vor marca 78 de ani din ziua în care s-a născut. Monumentul dedicat poetului a fost realizat de sculptorul Constantin Constantinov. La solicitarea edilului capitalei, schițele cu variantele de amplasare a sculpturii precum și pozele care o înfățișează vor fi postate pe site-ul oficial al primăriei pentru dezbateri publice.

 

Cuvinte cheie:

literatura , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
32 locuitori

Batîc este un sat din cadrul comunei Geamăna, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 32 de oameni. Satul Batîc a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.