Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 aprilie 2017, 14:45 views 4872
Chirtoca a solicitat definitivarea proiectului bugetului Chișinăului (Doc)
26 aprilie 2017, 14:45 views 4872

Chirtoca a solicitat definitivarea proiectului bugetului Chișinăului (Doc)

Se propune introducerea a peste 50 de milioane de lei în partea de cheltuieli a proiectului bugetului municipiului Chișinău.

Astfel, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din cadrul Consiliului municipal (CMC), Vasilii Chirtoca, a expediat pe adresa Direcției generale finanțe un document cu propuneri referitoare la definitivarea proiectului bugetului municipiului înainte de examinarea acestuia în lectura a doua.

Către a doua lectură, în proiectul bugetului municipiului pe anul 2017, potrivit solicitării lui Vasilii Chirtoca, ar trebui să se țină cont de cheltuielile legate de restabilirea activității poligonului de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni și crearea obiectelor de infrastructură socială. Astfel, 20 de milioane de lei se propune să fie alocați pentru soluționarea problemei de depozitare a deșeurilor solide, care s-a agravat din cauza supraîncărcării minei din comuna Purcel, unde au fost stocate deșeurile în ultimii ani. O sumă similară ar putea fi alocată pentru construcția terenurilor sportive în cartierele locative. Consilierul municipal estimează lucrările de delimitare a zonelor verzi și a parcurilor din oraș la 5 milioane de lei.

În document se mai ridică chestiunea privind proiectarea a două complexe sportive multiprofil. În unul dintre ele se propune să se plaseze o arenă de fotbal în aer liber, cu o capacitate de 30 de mii de spectatori, precum și o sală de competiții de baschet, handbal, volei, minifotbal, gimnastică și acrobație, cu tribune acoperite, cu o capacitate de 3000 de persoane. Pentru proiectarea acestei construcții, potrivit calculelor fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, din bugetul municipal ar trebui să fie alocați 3 milioane de lei. Celălalt complex, la rîndul său, va găzdui o arenă de gheață cu tribune acoperite, cu o capacitate de 7 mii de locuri, o piscină cu o lungime de 50 m și tribune cu o capacitate de 700 de locuri, precum și săli pentru antrenamente și competiții la diferite tipuri de lupte și haltere. Pentru proiectarea acestuia se solicită alocarea a 2 milioane de lei.

În plus, Vasilii Chirtoca a propus să fie alocați 3 milioane de lei pentru stingerea datoriilor SA „Autocomtrans" și 1 milion de lei – pentru elaborarea unei hărți cu trasee turistice în municipiul Chișinău. Documentul a fost transmis viceprimarului Nistor Grozavu și șefului adjunct al Direcției finanțe Valentina Văzdăuțan.

Bugetul municipal pe anul 2017 a fost adoptat în prima lectură la ședința Consiliului municipal din 9 februarie. Acesta s-a dovedit a fi deficitar – avînd venituri prevăzute la nivelul de 3,3 miliarde de lei, cheltuielile vor constitui 3,7 miliarde de lei. Aproximativ o jumătate dintre venituri (1,5 miliarde lei) sînt alocate din bugetul de stat. Un șir de consilieri municipali au calificat atunci procedura de adoptare a bugetului în prima lectură drept una ilegală, invocînd un număr mare de lacune în document. Ziua examinării principalului document financiar al capitalei în a doua lectură încă nu a fost stabilită.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , Chisinau , buget , primaria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.