Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 august 2016, 10:37 views 6682
În Chișinău a fost dezvelit monumentul Sfîntului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea
22 august 2016, 10:37 views 6682

În Chișinău a fost dezvelit monumentul Sfîntului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea

În faţa Catedralei Romano-Catolice „Providenţa Divină" din capitală, duminică, 21 august, a fost dezvelit monumentul Sfîntului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea (a.n. 1920 - a.m. 2005). Ceremonia a fost organizată de către Ambasada Republicii Polone la Chişinău şi Episcopia Romano-catolică.

Episcopul de Chişinău, Anton Coşa, a declarat că acest monument este unul unic şi nu doar în Republica Moldova, dar şi în Europa. Potrivit lui, Papa Ioan Paul al II-lea este un sfânt al bisericii catolice, care a fost un om între oameni şi împreună cu el biserica a făcut un progres deosebit în drumul ei spre Dumnezeu.

Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski, susţine că aparţine generaţiei care a fost martor al acestui pontificat care a avut un mare impact asupra libertăţii pentru patrie. A fost cel care a iubit creştinii şi a avut un mare respect pentru creştini. „El a fost acel tată care a fost aproape de oameni şi de acum încolo va trăi în mod vizibil între noi la Chişinău, aici în faţa Catedralei Romano-Catolice „Providenţa Divină".

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că Papa Ioan Paul al II-lea este o personalitate de importanţă istorică şi nu doar pentru Polonia, dar pentru lumea întreagă. În opinia sa, inaugurarea monumentului lui Papa Ioan Paul al II-lea la Chişinău este o idee minunată, mai ales prezentarea sa cu un un gest de invitaţie pentru creştini de a se aşeza alături de el pe bancă.

Autorul operei, sculptorul Veaceslav Jigliţchi, a menţionat că ideea de a realiza această sculptură a apărut acum jumătate de an. Potrivit lui, lucrarea a fost realizată în timp foarte scurt – două luni. Sculptorul a mai spus că această lucrare nu este una uşoară, însă totul venea din suflet şi s-a reuşit cum s-a propus iniţial.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , monument , papa de la Roma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1461 locuitori

Baroncea este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baroncea Nouă și Baroncea. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 177 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Baroncea a fost menționat documentar în anul 1723.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.