Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Casa-muzeu din Parcul Ţaul se reovează

Casa-muzeu din Parcul Ţaul se reovează

Lucrările de renovare a casei - muzeu din Parcul dendrologic din satul Ţaul, raionul Donduşeni vor fi finalizate în decurs de aproximativ o lună, potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Casa - muzeu va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului.

Pentru renovarea casei - muzeu, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat, în 2014, peste patru milioane de lei.

În perioada 2011-2013, pentru realizarea primei etape a proiectului au fost alocați peste cinci milioane de lei, bani valorificați pentru construcția a două garduri, renovarea unui gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul.

Finanțarea altor lucrări planificate în cadrul proiectului urmează a fi decisă la următoarea ședință a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale. Proiectul este finanțat în întregime de FNDR, valoarea totală a acestuia cifrîndu-se la peste 26 milioane de lei.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Republica Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Parcul Țaul s-a aflat, pînă la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

parc , muzeu , restaurare , turism , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.