Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 ianuarie 2024, 14:00 views 2134
Chișinău vs Tiraspol: “asfixie” prin “discriminare pozitivă ”
28 ianuarie 2024, 14:00 views 2134

Chișinău vs Tiraspol: “asfixie” prin “discriminare pozitivă ”

Miercuri, 24 ianuarie la Tiraspol a avut loc un miting, participanții căruia cereau Chișinăului oficial să anuleze taxele impuse, să deblocheze exporturile întreprinderilor transnistrene și să se așeze la masa negocierilor. Iar la începutul săptămînii liderul Transnistriei Vadim Crasnoselschii a adresat autorităților regiunii mesajul anual .

El a declarat că în a.2023 Transnistria a supraviețuit “în condițiile presiunii externe economice și politice, a măsurilor de consolidare a blocadei din partea Moldovei ”, și că această tendință este continuată de Chișinău din primele zile ale lui 2024. “Moldova nu pentru prima dată folosește circumstanțele externe complicate pentru a agrava situația transnistrenilor”, - a spus Crasnoselschii.

În aceste condiții, ministerul afacerilor externe al republicii nerecunoscute are sarcina să “contribuie la poziționarea internațională a Transnistriei ca stat independent”. Ministerul apărării și organele securității de stat – să întărească securitatea frontierei „pe fundalul încercărilor externe de sabotaj și al atacurilor teroriste”, „să intensifice activitățile de prevenire a sabotajului, a manifestărilor teroriste și extremiste în Transnistria”, să consolideze apărarea hotarelor “pe fundalul încercărilor externe de sabotaj și atacuri teroriste”, “să activizeze activitatea de prevenire a sabotajului, a manifestărilor teroriste și extremiste în Transnistria”, să mențină “nivelul înalt de pregătire pentru luptă” și “să modernizeze baza materială a armatei reieșind din specificul condițiilor actuale de luptă”.

Da “reieșind din campania de taxe din partea Moldovei”, guvernul RMN are sarcina să monitorizeze permanent prețurile pe piața internă, dat fiind că există precedente. Și să pregătească o majorare a pensiilor și salariilor bugetarilor, “în ciuda presiunii economice asupra Transnistriei și a tot felul de acțiuni de asfixiere a economiei ei ”.

“Noi vom majora, însă din cauza acțiunilor Moldovei – nu în măsura în care ne-am dori. Autoritățile Moldovei trebuie să înțeleagă clar cine va suporta povara restricțiilor lor. Anume poporul. Oamenii”, - a declarat V.Crasnoselschii cu aluzie la faptul, că de la începutul a.2024 Chișinăul a introdus pentru întreprinderile transnistrene taxe vamale, pe care anterior el le-a numit “un tribut medieval așa numitei Moldove proeuropene vecine”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Chisinau , Tiraspol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
340 locuitori

Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.