Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 3801 Vizualizări

Tiraspolul caută cumpărători pentru producția sa la Moscova


În ajun, s-a încheiat vizita de patru zile a delegației transnistrene în capitala rusă. Referitor la totalurile acesteia jurnaliștii au fost informați de președintele Consiliului Suprem al nerecunoscutei RMN, Alexandr Șcerba. Potrivit spicherului s-a ajuns la un acord verbal de a dezvolta relațiile cu Moscova și regiunea Moscovei.

"Acea experiență, pe care o are regiunea Moscovei în domeniul producției industriale, precum și în domeniul agriculturii și prelucrării produselor agricole, vor face obiectul unor contacte directe. Ne-am asigurat de dorința orașelor și raioanelor din regiunea Moscovei să colaboreze cu orașele și regiunile RMN", a declarat Șcerba.

Pe parcursul întîlnirilor la Moscova au fost purtate discuții și referitor la posibilitatea includerii întreprinderilor din Transnistria în programele achizițiilor de stat, care își desfășoară activitatea în regiunile din Rusia. În acest scop, responsabili de la Tiraspol sînt gata să alcătuiască, în viitorul apropiat, registrul cu producția, pe care este dispusă să o furnizeze Rusiei. Despre acest lucru a povestit reprezentanta Consiliului Suprem al nerecunoscutei RMN în Rusia, Olga Gucalenco:

"Sîntem pregătiți pe parcursul unei săptămîni sau a două săptămîni să prezentăm un proiect complet al intențiilor pe domenii, iar la 20 martie, cînd vom avea o delegație completă, am putea contracta concret pe domenii sau să încheiem acordul".

Exportul producției transnistrene în Rusia a scăzut semnificativ în ultimii 10 ani. Astfel, în anul 2006 Tiraspolul furniza pe piața rusă aproximativ 40% din mărfurile produse. În anul 2012 cifrele sînt considerabil mai modeste, fiind de aproximativ 8%. Asupra acestui fapt au influențat atît factori politici, cît și economici. În special, în ultimii ani, întreprinderilor transnistrene nu le e rentabil comerțul cu Rusia, din cauza colapsului rublei. În plus, există anumite bariere administrative. În situația creată, pentru Transnistria piețele europene au devenit mai atractive. Încercările de a schimba situația pe direcția externă au devenit sistematice încă pe timpul ex-președintelui RMN Șevciuc. Au fost semnate o serie de memorandumuri privind cooperarea cu departamentele rusești. Însă aceste eforturi așa și nu s-au soldat cu dezamorsarea situației. Actuala vizită a delegației transnistrene la Moscova nu poate fi etichetată, de asemenea, drept una istorică, ci mai curînd - una declarativă.

"Dacă vom încadra toate acestea într-un plan concret și vom putea pregăti documentele de rigoare, atunci Moscova și regiunea Moscovei, sînt pregătite să încheie acorduri de orice tip: comerciale, economico-sociale și nu numai în ce privește schimbul de experiență, dar și de stabilire a contactelor directe", le-a povestit jurnaliștilor Alexandr Șcerba.

Vor fi oare transpuse aceste intenții în acorduri concrete și, cel mai important, vor funcționa oare acestea în practică? Chestiunea a fost abordată în mod repetat, dar așa și a rămas nerezolvată pînă în prezent.

Cuvinte cheie:

Tiraspol , Moscova , comert

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cimişlia

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Citeşte mai departe