Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 iulie 2011, 09:39 Artele decorative views 7422
21 iulie 2011, 09:39 Artele decorative views 7422

Ialoveni a împlinit 575 de ani

În acest an orașul Ialoveni serbează o frumoasă aniversare – 575 de ani de la proma mențiune documentară a localității. Prima atestare documentară a localităţii Ialoveni, cu numele Cheile Işnovăţului, datează din anul 1436. Denumirea Ialoveni a localităţii a apărut mult mai tîrziu, fiind menţionată într-un document din 1639.

Localitatea Ialoveni în anul 1817 avea 125 de gospodării. La sfîrșitul secolului al XIX-lea satul Ialoveni număra 424 de familii care se ocupau cu agricultura și creșterea vitelor. În anul 1930 în sat trăiau 3650 de locuitori, ocupațiile cărora rămîn a fi cele tradiționale.

Astăzi Ialoveni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ialoveni. Amplasat în centrul republicii, în valea rîului Işnovăţ, oraşul Ialoveni este situat la o distanţă de 12 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15 041 de oameni.

Potențialul economic al orașului Ialoveni este reprezentat de 1300 de agenţi economici. Oraşul are o economie diversificată, sectorul industrial fiind reprezentat de întreprinderi din industria alimentară, uşoară şi a materialelor de construcţe.

SRL „Sandriliona” - produce 38 tipuri de îngheţată şi 5 tipuri de torte.

SA „Vinuri-Ialoveni” – fondată în anul 1953, este unica fabrică de vin din Republica Moldova care produce vinuri peliculare de tip Heres.

SA „Ialtexgal-Aurica” – produce vestimentaţie pentru adulţi şi copii, articole specializate – saci de dormit pentru civili şi militari, vestimentaţie sportivă, cojoace şi veste moderne pentru femei şi bărbaţi. SRL „Agregat” – produce materiale de construcţie etc.

Cele mai importante evenimente culturale care se desfășoară în oraș sînt: „Hramul Oraşului” la 27 octombrie, în cadrul căruia se desfăşoară diferite festivaluri ale cîntecului şi dansului polular, diverse expoziţii și concursuri. La primăria Ialoveni se organizează sărbătoarea „Nunta de aur”. În luna mai se desfăşoară Concursul orăşenesc al perechilor de dans sportive.

Oraşul Ialoveni este înfrăţit cu 4 localităţi: comuna Toraisar, judeţul Constanţa, comunele Forte şi Montefortino din Italia, Lesznowola, Polonia, oraşul Pocheon, Korea de Sud.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1673
Populația:
10465 locuitori

Glodeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Glodeni. Amplasat în nord-vestul republicii, în lunca Prutului, oraşul Glodeni este situat la o distanţă de 168 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 10465 de locuitori. Prima menţiune documentară a satului Glodeni dateză din anul 1673.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.