Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 mai 2016, 15:55 Artele decorative views 11917
Pământul Moldovei zîmbește prin flori
29 mai 2016, 15:55 Artele decorative views 11917

Pământul Moldovei zîmbește prin flori

Sunt crescute cu grijă în parfumul iubirii, bunătății, iertării și stimei. Florile - sunt cele ce simbolizează sublimul și nemărginita gingășie. Sunt cele care-ți fac ziua mai frumoasă prin mirosul, culoarea și delicatețea lor.

Satul Malcoci, din raionul Ialoveni, se poate mândri că-i are pe cei mai buni floriști din țară, ce au în posesia lor circa cincisprezece sere. Ion și Silvia Coceban sunt cei care și-au început afacerea cu douăzeci și unu de ani în urmă fiind un cuplu proaspăt căsătorit și dornic de muncă.

„Totul a pornit de la o mică seră de roșii și, din venitul lor am construit încă una în care am plantat garofițe", afirmă Silvia Coceban, floristă. De aici a început imensa dragostea ce o au pentru flori, iar acum în serele lor cresc Crizanteme, Eustome, Lalele, Zambile și Crocos, fiind importate din Olanda, Italia și alte țări. Pentru ei creșterea florilor reprezintă mai întâi de toate o pasiune, dar și o sursă de venit, iar ca produsul să fie unul calitativ și să satisfacă toate cerințele pieței sunt utilizate aparate și tehnici de ultimă generație.

„Realizarea unei munci calitative ne ajută să facem față concurenței, astfel avem cumpărători din toate colțurile lumii, pe care niciodată nu-i dezamăgim, încercăm să le oferim un produs unic" spune Ion Coceban, florist.

Cele mai mari dificultăți cu care se confruntă floriștii este asigurarea florilor cu cele mai bune condiții cum ar fi: schimbarea solului și găsirea unuia potrivit în fiecare an, nu este un lucru ușor, bolile ce le atacă îi impun să utilizeze substanțe chimice ce dăunează grav sănătății proprii.

Printre cele mai importante cauze, ce zilnic îi determină și nu îi lasă să renunțe, sunt: venitul, deprinderea, dragostea, cunoștințele ce le au în domeniul dat, clienții, și nu în ultimul rând, investițiile în sere, care sunt majore. Creșterea lor este una destul de costisitoare chiar începând de la construirea unei sere care costă aproximativ două mii de euro. Pe lângă aceasta este nevoie și de alte costuri suplimentare, cum ar fi: prețurile mari la bulbi de flori, la răsaduri, substanțe chimice, tehnologii, aparate de stropire și udare.

Activitatea ce o realizează familia Coceban zilnic este una foarte complicată, însă acest lucru nu-i obosește niciodată. Florile sunt cele ce îi bucură cu frumusețea lor, iar rezultatul final îi face să uite de tot efortul depus.

Piața lor de desfacere este cea angro însă pe lângă aceasta au și cumpărători fideli din toate colțurile Moldovei. „Cel mai mare profit îl avem toamna și primăvara", mărturisesc soții Coceban. Fiecare floare ce crește în serile acestei familii are un farmec și o magie aparte. Dacă ar fi să vorbim despre renumitele lalele ce le-au adus succes cu faptul că înfloresc chiar în ajun de 8 martie, am putea spune că secretul constă în calcularea zilelor. La fel, acestea sunt păstrate cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație. Chiar și în perioadă rece a anului, când nu prea sunt vânzări, ei tot cu aceasta se ocupă, exemplu bine definit este cazul crizantemelor, ce sunt plantate în aprilie și sunt culese toamna. Același lucru se întâmpla cu fiecare specie aparte, fapt care îi ține mereu într-un scurt circuit.

Interesul pentru această ocupație îi ține mereu în suspans: „Care va fi oare rezultatul final?" se întreabă soții. Succesul ce îl au astăzi se datorează doar muncii ce o depun zilnic.

Sursa: www.stiripozitive.eu

Cuvinte cheie:

flori , Ialoveni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1575 locuitori

Rădulenii Vechi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Rădulenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Florești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1575 de oameni. Satul Rădulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.