Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 iunie 2012, 12:13 Sculptura views 11075
26 iunie 2012, 12:13 Sculptura views 11075

Hînceşti - o nouă atracţie turistică?

Oraşul Hînceşti ar putea deveni un centru atractiv pentru turişti. Asta dacă se găsesc bani pentru restaurarea conacului negustorului Manuc Bey, edificat la începutul secolului 19, transmite trm.md.
Conacul a fost inclus în Patrimoniul național al țării, însă complexul continuă să se afle într-o stare deplorabilă. În prezent autoritățile locale elaborează un proiect de restaurare a monumentului.

Complexul include 9 edificii care urmează a fi renovate. Printre acestea: Conacul „Manuc-Bey" (edificiu cu 4 nivele), Clădirea Contesei, Castelul vînătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, havuzul, grajdurile şi trecerile subterane care încep din apropierea Conacului şi se extind  sub tot oraşul Hînceşti.

În prezent sînt evaluate costrurile restaurării. 27 milioane de lei au fost deja alocate prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Un ajutor de 2 mln. 500 de mii de euro a promis și premierul Vlad Filat, care a vizitat recent Hînceștii.

Conacul de la Hîncești a fost cumpărat de către negustorul și diplomatul de origine armeană, Manuc Bey, de la principesa Dolgoruchi cu 300.000 de "lei-aur". La începutul secolului 19 acesta era considerat drept unul dintre cei mai bogați oameni din Europa. Se spune ca Manuc Bey și-ar fi ascuns averea în labirinturile subterane din Chișinău.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
3341 locuitori

Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.