Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Tradiții, în ritm de dans: La Strășeni, s-a desfășurat un festival folcloric

Tradiții, în ritm de dans: La Strășeni, s-a desfășurat un festival folcloric

La Strășeni, a avut loc cea de-a 32-a ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”.

De dimineață, străzile municipiului Strășeni erau o adevărată vatră a horelor, a portului popular, a virtuozității și frumuseții. Parada colectivelor folclorice din diferite zone etnografice a culminat cu o horă mare în centrul orașului.

„Dansurile noastre sînt pline de inimă și de foc. Este o artă, noi ne regăsim în aceste obiceiuri de mici copii, participăm la concursuri și festivaluri”.

„Dansul pentru mine este tot, astea sînt tradițiile de cînd sînt buneii și străbuneii”, a spus dansatorul din Strășeni, Veaceslav Cazacu, niotează Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Dansul reprezintă legenda străbunilor, sînt elemente din mai multe zone folclorice”, a menționat coregraful, Denis Gînga.

În cadrul festivalului, fiecare colectiv a ales să prezinte dansuri de acasă, unele aproape uitate, precum este „Ciurul”.

„Costumul, dansul, felul în care se dansează, promovarea tradiției ca atare, tradiția pură - asta este cel mai important”, a spus directoarea CNCCPI, Silvia Zagoreanu.

La „Vatra Horelor” este cel mai longeviv festival de dans folcloric și se desfășoră o dată la doi ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

tradiții , Dansuri , Străşeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1676 locuitori

Tîrşiţei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flutura și Tîrşiţei. Localitatea se află la distanţa de 38 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1676 de oameni. Satul Tîrșiței a fost menționat documentar în anul 1604 cu denumirea Tărceței.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.