Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
09 aprilie 2013, 09:33 Meşteşuguri populare views 11667
09 aprilie 2013, 09:33 Meşteşuguri populare views 11667

Concursul meşterilor populari la Chişinău

O dată la doi ani meşterii populari, care plăsmuiesc frumosul din fibre vegetale se reunesc la Chişinău, la expoziţia-concurs naţională, relatează trm.md.

Cea mai tînără participantă la expoziţie are doar 7 ani, dar plăsmuieşte şi ea clopoţei, cuburi, îngeraşi. Bunica fetei, vestita meşteriţă Eugenia Moldovanu din Bălţi se poate mîndri: nepoata ei a însuşit bine lecţia.

Alexandra Morari din Mitoc, Orhei confecționează lucrări din papură. Romeo Darie din Glodeni împleteşte din lozie abajururi moderne, fotolii elegante şi chiar sanie, și spune că obține cîștiguri din acest meşteşug. Mai mult, împreună cu colegii au pus pe picioare şi o afacere în domeniu.

Obiectele decorative, dar şi utile, creează o atmosferă caldă şi benefică în viaţa noastră. Sînt ecologice şi la un preţ destul de accesibil. Cu toate acestea, meşterii populari spun că se confruntă cu probleme serioase, printre care realizarea producţiei, susţinere din partea statului etc.

O noutate a actualei expoziţii-concurs sînt master-class-urile, organizate pe 21 şi 28 aprilie de meşterii cu experienţă. Acestea îi vor ajuta pe toţi doritorii să descopere secretele meşteşugurilor, să le îndrăgească şi să le respecte.

Cuvinte cheie:

meșter , concurs , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.