Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
31 decembrie 2015, 11:06 Meşteşuguri populare views 9226
În oraşul Hînceşti a fost organizată „Parada Măştilor”
31 decembrie 2015, 11:06 Meşteşuguri populare views 9226

În oraşul Hînceşti a fost organizată „Parada Măştilor”

„Parada măştilor"- organizată în oraşul Hânceşti, a vestit venirea sărbătorilor de iarnă. Joi, la data de 24 decembrie, locuitorii or. Hânceşti au fost surprinşi de o paradă a măştilor ce a defilat prin centrul oraşului, cântând colinde şi spunând urături tradiţionale de Crăciun şi de Anul Nou. Aceasta s-a întins pe o porţiune de zeci de metri, fiind însoţită şi de simbolul anului 2016, maimuţa.

Zeci de oameni, copii, tineri şi maturi, veniţi din mai multe localităţi ale raionului Hânceşti, (aceştia fiind reprezentanţi ai Direcţiei Cultură şi Turism, artişti, colective artistice etc.), au îmbrăcat frumosul costum popular, opincile şi şi-au ascuţit vocile pentru a vesti tuturor despre venirea sfintelor sărbători de Crăciun. Parada de măşti, cu colorit specific de sărbătoare, a atras privirile tuturor trecătorilor, dar şi a şoferilor care au salutat o idee atât de ingenioasă a vestirii Naşterii Domnului. Cu urături, chiuit, zurgălăi şi dansuri, parada a ţinut curs până în faţa Consiliului raional, unde au oprit pentru a da un mini spectacol în aer liber.

Simbolul anului 2016, maimuţa (jucată de talentatul conducător a trupei de teatru „Ghioceii" din Mingir, Mihai Sîrbu), a fost moderatorul spectacolului în care actorii din trupa sa i-au urat pe preşedintele raionului, vicepreşedinţii, dar şi pe reprezentanţii altor structuri, care au venit la sărbătoare. În acelaşi context, au dansat „căpriţele"de la Paşcani, „căluţii" din trupa de dans „Lăpuşniţa", bunii Moşi Crăciuni – „Andrieş", un dans tradiţional ucrainean – colectivul artistic din Crasnoarmeiscoe şi au colindat tinerii de la Caracui, colectivul folcloric „Baştina".

„Avem tradiţii atât de frumoase pe care mă bucur că voi, cei din cadrul Direcţiei Cultură nu doar le menţineţi, dar le şi promovaţi, a spus Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti. Un neam este puternic dacă păstrează tradiţiile şi obiceiurile vechi, astfel devenim demni de strămoşii noştri. Vă felicit cu venirea sărbătorilor de iarnă, să aveţi baftă în toate, fericire şi sănătate. La mulţi ani!"- a mai spus preşedintele, oferindu-le urătorilor un coş mare de bomboane şi colaci.

Parada măştilor şi-a continuat drumul spre Casa raională de Cultură unde au evoluat în scenă cunoscutele colective artistice din raion. Ana Dumitraş, specialist principal Direcţia Cultură şi Turism Hânceşti şi Mihai Sîrbu, conducător al trupei de teatru „Ghioceii", au dat start spectacolului cu amintiri de vechiul sat, de vechile tradiţii şi obiceiuri ale neamului nostru.

Oaspeţii din sală au admirat frumoasele domniţe cu voci de îngeri, ce i-au colindat, i-au ascultat pe urători, au avut parte şi de cântece populare, de poezii, de legenda Albei ca Zăpada etc., şi desigur, de la sărbătoare nu a lipsit Moş Crăciun ce a venit cu desaga plină de daruri, dar şi zăpada, care chiar şi artificială, a trezit un val de aplauze şi strigăte de bucurie enormă.

„Sunt încântată de atmosfera pe care am creat-o cu toţii, o atmosferă de sărbătoare de suflet – a spus Ana Dumitraş, specialist principal Direcţia Cultură şi Turism. Vreau să le mulţumesc tuturor colectivelor pentru evoluare în scenă, şi tuturor celor care au participat în cadrul proiectului cultural „Respect pentru tradiţii" – a mai adăugat Ana Dumitraş.

La finalul evenimentului, Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti a felicitat toţi oaspeţii prezenţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă, venind în dar cu diplome şi premii băneşti pentru toate colectivele artistice care au promovat datinile strămoşeşti, vestind Naşterea Domnului şi venirea Anului Nou.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Hînceşti , eveniment , parada , măști

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2461 locuitori

Copăceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gavrilovca, Vladimireuca, Petrovca, Evghenievca, Antonovca și Copăceni. Localitatea este aşezată pe cursul de sus al rîuleţului Ciulucul Mare, la distanța de 7 km de oraşul Sîngerei și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2461 de oameni. Satul Copăceni a fost menționat documentar în anul 1569.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.