Mergi spre compartimentul: Arhitectura
19 mai 2022, 16:00 Arhitectura views 2139
Mai multe edificii cultural-istorice vor deveni parte a patrimoniului cultural național
Foto: basarabia.md
19 mai 2022, 16:00 Arhitectura views 2139

Mai multe edificii cultural-istorice vor deveni parte a patrimoniului cultural național

Legislativul a adoptat, în ședința de astăzi, hotărîrea privind atribuirea statutului de monument mai multor edificii cultural-istorice, informează Noi.md.

Documentul are drept scop păstrarea autenticității și punerea în valoare a bunurilor cultural-istorice în calitate de elemente ale patrimoniului cultural național.

Printre edificiile care vor fi incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat sînt clădirea Circului din Chișinău și cea a fostului sediu al Ministerului Alimentației Publice (actualmente, sediul Procuraturii Generale), clădirea cu parc a Maternității nr. 2 și schitul rupestru ”Peștera lui Bechir” din municipiul Soroca.

Aceste bunuri cultural-istorice au fost evaluate ca monumente de valoare excepțională după criteriile raritate, unicitate, valoare arhitectural-urbanistică și morală.

Totodată, Registrul monumentelor va fi actualizat, prin corectarea erorilor identificate în rezultatul inventarierii unei părți din fondul arhitectural-istoric al municipiului Chișinău, efectuate în anul 2020Proiectul de hotărîre privind modificarea Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat a fost susținut cu 75 de voturi ale deputaților.

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1909
Populația:
6700 locuitori

Ştefan Vodă este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ştefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a republicii, oraşul Ştefan Vodă este situat la o distanţă de 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6700 locuitori. Istoria localităţii începe cu anul 1909, odată cu întemeierea coloniei germane Kizil.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.