Mergi spre compartimentul: Literatura
30 octombrie 2012, 14:42 Literatura views 14396
30 octombrie 2012, 14:42 Literatura views 14396

Primăria Chișinău interzice instalarea monumentului lui Grigore Vieru

La aproape patru ani de la moartea lui Grigore Vieru, poetul încă nu are parte de un monument la locul său de veci. Familia se plînge că a realizat o piatră comemorativă, dar autorităţile nu-i permit s-o instaleze, pentru că ar fi prea mare, relatează prime.md. De cealaltă parte, primăria Chișinău spune că monumentul îşi va găsi locul pe bulevardul Grigore Vieru din capitală, dar nu se ştie cînd.

De departe, la cimitirul Central din capitală nu au cum să nu fie observate cavoul familiei Lucinschi, piatra funerară a lui Nicolae Sulac sau cea a lui Mihai Dolgan. Toate acestea, în semn de omagiu pentru cei răposaţi. De cealaltă parte, la căpătîiul lui marelui Grigore Vieru veghează aceeaşi cruce de fier. Asta, în timp ce văduva poetului, Raisa Vieru, ne spune că un monument de 3 metri aşteaptă de aproape jumătate de an să fie instalat la mormîntul lui Grogore Vieru. Autorităţile nu permit familiei montarea acestuia, pentru că ar fi prea mare. În schimb, primăria a propus amplasarea monumentului pe bulevardul ce-i poartă numele. Doar că nu se ştie cînd.

Între timp, primul monument şi prima stradă, denumite în cinstea poetului, au fost inaugurate la Iaşi, chiar la scurt timp după moartea lui Grigore Vieru. Prietenii şi colegii de condei de peste Prut spun că mormîntul de aici ar trebui să fie un loc de închinare la creaţia poetului.

Cu sau fără piatră funerară, iubitorii creaţiei lui Grigore Vieru continuă să-i aducă flori la mormînt şi să-i recite versurile.

Cuvinte cheie:

monument , Chisinau , Grigore Vieru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
2780 locuitori

Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.