Mergi spre compartimentul: Literatura
29 iulie 2014, 10:31 Literatura views 7582
În curînd va începe restaurarea casei părinteşti a poetului Grigore Vieru
Foto: trm.md
29 iulie 2014, 10:31 Literatura views 7582

În curînd va începe restaurarea casei părinteşti a poetului Grigore Vieru

Casa părintească din satul Pererîta, raionul Briceni, a regretatului poet Grigore Vieru va fi restaurată şi transformată în muzeu începînd cu cea de-a doua jumătate a lunii august.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că lucrările de restaurare se vor desfăşura în cîteva etape. „Mai întîi va fi renovată casa. Apoi vom începe amenajarea teritoriului şi îngrădirea acestuia. Am elaborat proiectul de restaurare şi, în urma unei licitaţii care va avea loc pe 13 august, vom selecta firma ce va executa lucrările", a precizat oficialul.

Printr-un ordin din luna aprilie curent semnat de ministrul Culturii Monica Babuc, bunul imobil - casa părintească a poetului Grigore Vieru şi terenul aferent - a fost transmis Muzeului Naţional de Literatură „Mihai Kogălniceanu" în scopul înfiinţării filialei „Casa-muzeu „Grigore Vieru". Potrivit aceluiaşi ordin, inaugurarea Casei-muzeu „Grigore Vieru" va fi organizată pe 14 februarie 2015, la cea de-a 80-a aniversare a regretatului poet.

„În prezent pregătim exponatele pentru muzeu. O parte dintre acestea le vom colecta de la consătenii regretatului poet. În luna septembrie ne vom deplasa la Pererîta pentru a aduna obiectele necesare pentru muzeu", a menţionat Valeriu Nazar, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu" pentru Moldpres.

„Mă bucur că în sfîrșit lucrurile s-au mişcat din loc. Vreau să găsesc covoare asemănătoare cu cele pe care mama poetului, Eudochia, le-a vîndut în timpul foametei la Cernăuţi pe un pumn de grăunţe. Vom expune în muzeu şi cărţile din care a învăţat poetul la şcoală. Primăria din Dumbrăveni, judeţul Suceava, Romînia a promis că ne va dona draniţă pentru a acoperi casa aşa cum a fost ea în anii 50 ai secolului trecut", a informat soţia regretatului poet, Raisa Vieru.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. Poetul s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

restaurare , poet , Grigore Vieru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.