Arată noutățile începînd cu...

eye 32270 Vizualizări

Fructele roşii protejează de criza cardiacă

Consumul regulat de fructe roşii este benefic împotriva infarctului de miocard. O echipă de cercetători de la Şcoala de sănătate publică Harvard (Boston) arată că trei porţii pe săptămînă de afine, mure, cireşe, căpşuni, zmeură, portocale roşii şi prune, cu alte cuvinte fructe bogate în antociani (pigment din clasa flavonoidelor), acţionează favorabil asupra sănătăţii arterelor.

Aceşti compuşi se găsesc în cantităţi semnificative şi în legume ca vinetele şi varza roşie.

După ce au observat circa 20 de ani un grup de aproape 100 de mii de femei (între 25 şi 42 de ani la începutul studiului), autorii au constatat că cele care consumau mai multe alimente bogate în antociani prezentau un risc cardiac scăzut faţă de cele care consumau doar din cînd în cînd. Impactul benefic a fost identificat după neutralizarea unei serii de factori ca indicele de masă corporală, hipertensiunea, sedentarismul sau fumatul.

Efectul este cu atît mai evident cu cît este mai mare diversitatea fructelor consumate, încheie soirmag.be.

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Broșteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
462 locuitori

Broșteni este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Broșteni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 462 de oameni. Satul Broșteni a fost menționat documentar în anul 1856.

Citeşte mai departe