Arată noutățile începînd cu...

eye 31575 Vizualizări

Fructele roşii protejează de criza cardiacă

Consumul regulat de fructe roşii este benefic împotriva infarctului de miocard. O echipă de cercetători de la Şcoala de sănătate publică Harvard (Boston) arată că trei porţii pe săptămînă de afine, mure, cireşe, căpşuni, zmeură, portocale roşii şi prune, cu alte cuvinte fructe bogate în antociani (pigment din clasa flavonoidelor), acţionează favorabil asupra sănătăţii arterelor.

Aceşti compuşi se găsesc în cantităţi semnificative şi în legume ca vinetele şi varza roşie.

După ce au observat circa 20 de ani un grup de aproape 100 de mii de femei (între 25 şi 42 de ani la începutul studiului), autorii au constatat că cele care consumau mai multe alimente bogate în antociani prezentau un risc cardiac scăzut faţă de cele care consumau doar din cînd în cînd. Impactul benefic a fost identificat după neutralizarea unei serii de factori ca indicele de masă corporală, hipertensiunea, sedentarismul sau fumatul.

Efectul este cu atît mai evident cu cît este mai mare diversitatea fructelor consumate, încheie soirmag.be.

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Teleşeu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1344 locuitori

Teleşeu este un sat şi comună din raionul Orhei. Teleşeu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1344 de oameni. Satul Teleșeu a fost menționat documentar în anul 1436.

Citeşte mai departe