12 decembrie 2016, 15:30 Sănătate views 3751
Campania de vaccinare împotriva gripei
12 decembrie 2016, 15:30 Sănătate views 3751

Campania de vaccinare împotriva gripei

Cam­pa­nia de vac­ci­na­re împo­tri­va viru­su­lui gri­pal va înce­pe la 14 decem­brie. Cele 200 de mii de doze de vac­ci­nu­ri anti­gri­pa­le, ofe­ri­te cu titlu de dona­ţie de Cen­trul pen­tru Vac­ci­nu­ri Echi­ta­te, SUA, vor ajun­ge în țară pe 13 decem­brie. Vac­ci­nu­ri­le vor fi recep­țio­na­te de Cen­trul Națio­nal de Sănă­ta­te Publi­că și dis­tri­bu­i­te în teri­to­ri­i­le admi­nis­tra­ti­ve pen­tru deru­la­rea pro­ce­su­lui de vac­ci­na­re.

Ast­fel, per­soa­ne­le afla­te în gru­pu­ri­le cu risc spo­rit de îmbol­nă­vi­re tre­bu­ie să se adre­se­ze la cabi­ne­te­le medi­cu­lui de fami­lie și să soli­ci­te vac­ci­na­rea. Vor fi imu­ni­zați pri­o­ri­tar bol­na­vii de mala­dii cro­ni­ce, lucră­to­rii medi­ca­li, tru­pe­le de cara­bi­ni­e­ri și gră­ni­ce­ri, repre­zen­tan­ții Ser­vi­ci­u­lui Situ­a­ții Excep­țio­na­le și Ser­vi­ci­u­lui Vamal, copii din orfe­li­na­te, per­soa­ne­le din azi­lu­ri­le pen­tru bătrâ­ni, anga­ja­ții din insti­tu­ți­i­le de asis­ten­ță soci­a­lă ș.a., cu excep­ția copi­i­lor sub 9 ani.

Sero­pro­tec­ția împo­tri­va viru­su­lui gri­pal se obți­ne într-un inter­val de 2 săp­tămâ­ni de la vac­ci­na­re. Dura­ta imu­ni­ză­rii post-vaccinale în mod obiș­nu­it este cuprin­să între 6 – 12 luni.

„Înce­pând cu 1 octom­brie 2016 toți copi­ii până la vâr­sta de 18 ani bene­fi­ci­a­ză de medi­ca­men­te gra­tu­i­te, inclu­siv tra­ta­ment spe­ci­fic anti­vi­ral gra­tu­it. Prin urma­re, îndem­năm părin­ții, la pri­me­le sem­ne de îmbol­nă­vi­re ale copi­lu­lui, să se adre­se­ze la medi­cul de fami­lie sau la medi­cul pedia­tru pen­tru obți­ne­rea unei rețe­te gra­tu­i­te pen­tru medi­ca­men­te­le anti­vi­ra­le. Pre­ci­zăm că numă­rul bol­na­vi­lor prin gri­pă este cu mult sub pra­gul epi­de­mic. În săp­tămâ­na 48 (28.11.16-04.12.16), mor­bi­di­ta­tea prin infe­cţii acu­te ale căi­lor res­pi­ra­to­rii supe­ri­oa­re a con­sti­tu­it 183,7 cazu­ri la 100 mii popu­la­ție, pra­gul epi­de­mic fiind de 311,19 cazu­ri la 100 mii popu­la­ție", sus­țin repre­zen­tan­ții Minis­te­ru­lui Sănă­tă­ții.

Sursa: www.zdg.md

Cuvinte cheie:

gripa , vaccin , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
36 locuitori

Ceroborta este un sat din cadrul comunei Cruzeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 36 de oameni. Satul Ceroborta a fost menționat documentar în anul 1805.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.