12 octombrie 2016, 11:15 Sănătate views 3900
Circa jumătate din cetățenii Moldovei sînt supraponderali
12 octombrie 2016, 11:15 Sănătate views 3900

Circa jumătate din cetățenii Moldovei sînt supraponderali

Unele femei abia de pot scăpa de kilogramele în plus, în timp ce altele, dimpotrivă, visează să adauge în greutate. În orice caz, calea spre o siluetă frumoasă și o sănătate bună e practicarea sportului și alimentația corectă. Ieri a fost Ziua Internațională Împotriva Obezității. În această zi, ne-am convins încă o dată că e posibil să scapi de kilogramele în plus.

La cei 46 de ani ai săi Aliona Efrosie cîntărește 151 de kilograme. Ea vrea să slăbească pînă la 70 de kg. De aceea, își petrece tot timpul liber în sala sportivă.

Femeia a început să se gîndească la figura ei, după ce a început să aibă probleme de sănătate.

"Am început să sufăr din cauza tensiunii arteriale mărite, să o am dureri de inima, mi-a crescut nivelul zahărului în sînge. Cînd am început să mă alimentez corect, nivelul zahărului din sînge a scăzut treptat și am început să mă simt mai bine. Acum visez să slăbesc și să fiu sprijin pentru soț și fiu", ne-a împărtășit planurile sale Aliona Efrosie.

Rezultatele antrenamentelor s-au văzut deja peste o săptămînă "Timp de o săptămînă ea a dat jos nouă kilograme. Pentru ea e complicat, desigur, să execute la antrenamente toate exerciţiile. De aceea, îi arăt și alte exerciţii, special, pentru ea".

Familia o ajută pe Aliona în lupta împotriva obezității: "Am renunțat la tot ce e prăjit, mănînc totul fiert: legume, carne. Beau chefr"....

"Ea este, desigur plinuță, dar nu arată rău. Împreună vom putea înfrunta această problemă", a spus soțul ei Evghenii Efrosie.

În timp ce Aliona luptă cu kilogramele în plus, Xenia Egnatova, dimpotrivă îşi doreşte să adauge cîteva kilograme. În urma unei diete greșite, tînăra de 20 de ani a ajuns să cîntărească 44 de kilograme:

"Mă uitam și în oglindă, îi întrebam și pe prieteni cum arăt, iar ei îmi spuneau că trebuie să-mi mai modelez puțin figura. Eram slabă, dar vroiam să iu și mai frumoasă", ne-a povestit studenta Xenia Egnatova.

După cîteva luni de antrenamente și alimentaţie corectă, Xenia a reuşit să adauge în greutate primul kilogram.

Pentru a preveni obezitatea, nutriționiștii ne recomandă să mîncăm des, dar cîte puțin și să bem cantitatea necesară de lichid.

"Proteinele de origine animalieră trebuie combinate cu glucidele de origine vegetală. Mîncarea prăjită este dăunătoare pentru sănătate şi poate provoca chiar cancer. De aceea, cel mai bine e să consumăm bucate fierte, preparate la aburi sau în cuptor", a explicat nutriţionista Galina Tomaş.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, mai mult de jumătate din cetățenii Moldoveni sînt supraponderali.

Sursa: ru.publika.md

Cuvinte cheie:

sanatate , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
216 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Localitatea Florești se află la distanța de 14 km de orașul Anenii-Noi și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Prima atestare documentară a satului Florești datează din anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.