04 octombrie 2016, 11:55 Sănătate views 4977
Vor fi mai puţine spitalizări neargumentate
04 octombrie 2016, 11:55 Sănătate views 4977

Vor fi mai puţine spitalizări neargumentate

Medicii din spitale vor putea acorda mai multă atenție pacienților grav bolnavi. Și asta după ce va fi pus în aplicare un ordin al Ministerului Sănătății, care descurajează spitalizările neargumentate. Acest lucru le permite instituţiilor medicale să economisească bani, iar bolnavii, care necesită asistență permanentă, beneficiază de servicii de o calitate mai înaltă.

Reforma prevede ca bolnavii cu patologii uşoare să fie externaţi după 24 de ore de tratament. Ulterior, aceştia sunt supravegheaţi de medicii de familie.

Ordinul care prevede doar spitalizarea pacienţilor în stare gravă a fost emis de Ministerul Sănătăţii încă în 2013. Acesta a fost aplicat însă abia acum o lună, când Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat sursele financiare necesare pentru realizarea tratamentului în ambulatoriu iar autorităţile au extins lista medicamentelor compensate.

Spitalul Raional Rezina este printre primele instituţii medicale care a aplicat tratamentul de o zi. Până în prezent, de acest serviciu au beneficiat 16 pacienţi.

"În primul rând nu este o supraaglomerare pentru spital. Dar şi costul cazului care este de 3.200. Este un caz bine plătit cu intervenţii mai puţin costisitoare pentru instituţia medicală ", a declarat directorul Spitalului Raional Rezina, Nina Postu.

În aceste condiţii, medicii pot acorda mai mult timp pacienţilor care au nevoie mai mare de ajutor.

"Ne facilitează că totuşi în secţie se internează mai puţini pacienţi, aceasta descarcă parţial secţia şi ne ocupăm mai mult cu pacienţii gravi ", a specificat şeful secţiei Chirurgie Spitalul Raional Rezina, Vitalie Nani.

Reforma este salutată mai ales de mame şi tinerii cu un program de muncă încărcat.

"Să ne scrie ce trebuie să administrăm decât să stăm internaţi şi mai tare să ne înbolnăvim"

Totuși, alţii preferă să rămână în spital, până la reabilitarea completă.

"Este bine unde e medicul de familie, dar când nu este şi nu poate veni mereu ".

Recent, Ministerul Sănătății a anunțat că extinde lista medicamentelor compensate cu 65 de titluri de preparate.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

spital , medicina , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
517 locuitori

Doibani II este un sat din cadrul comunei Doibani I, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 63 km de Chișinău. Populaţia satului Doibani II alcătuia 517 oameni în anul 2011. Satul Doibani II a fost întemeiat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.