03 octombrie 2016, 10:15 Sănătate views 7277
Cum arată frunctul-minune de lîngă Capitală (Video)
03 octombrie 2016, 10:15 Sănătate views 7277

Cum arată frunctul-minune de lîngă Capitală (Video)

Ţara noastră se poate lăuda cu o varietate bogată de fructe crescute aici. Puţini însă sunt cei care au auzit de miraculosul ziziphus.

Pom fructifer cu fructe mici, care se coc toamna târziu şi care tratează mai multe maladii.

Vasile Zabun este printre unicii agricultori din Moldova care îngrijeşte de o livadă de ziziphus, chiar în apropiere de Capitală.

La cei 73 de ani, Vasile Zabun este stăpânul unei livezi exotice, cu peste 300 de pomi de Ziziphus. A aflat despre aceste fructe acum 25 de ani și s-a lăsat de munca de profesor de educaţie fizică pentru a-și sădi o livadă.

"Am în livadă aproape şase soiuri. În Moldova acest fruct a fost cultivat în anul 1975. Primii pomi au fost aduşi din Crimeea, de la grădina botanică din Ialta, din Asia Centrală. Chiar și din China au fost aduși", a spus pomicultorul Vasile Zabun.

Fructele Ziziphus-ului conţin o cantitate mare de vitamina C, de cîteva ori mai mult decât în lămîie. Sunt o adevărată bombă de vitamine pe timp de iarnă.

"Curăţă vasele sangvine, cele capilare, dar şi sîngele. Are proprietăţi unice.Poate fi un înlocuitor al aspirinei și reglează tensiunea", a adăugat pomicultorul Vasile Zabun.

Fructele de Ziziphus se consumă în stare proaspătă, însă din ele pot fi preparate dulcețuri, marinade, se pot usca, iar ulterior folosite la prepararea ceaiului.

"Din fructul uscat se prepară faină, care poate fi adăugată în toate copturile. Şi asta pentru că are proprietatea de a dospi", a mai spus pomicultorul Vasile Zabun.

De pe fiecare copac, pomicultorul strânge câte aproape 15 kg de fructe. El spune că nu duce lipsă de clienţi.

"Pentru mine Ziziphus este un fruct-minune. Iarna şi primăvara cînd e perioada avitaminozei, cine are Ziziphus nu suferă de așa ceva. Noi ne îmbolnăvim mai rar. Nu ne ducem la farmacie, ci la domnul Vasile după Ziziphus", a afirmat specialistul în biologie, Antonina Tocarcenco.

Vasile Zabun îşi doreşte ca din fructele lui să fie pregătite piureuri la borcănaşpentru bebeluşi.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

fructe , Livadă , sanatate , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
2794 locuitori

Oxentea este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Oxentea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Dubăsari și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Oxentea a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.