|
NU cumpărați carne din spații improvizate!
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să nu susţină comercializarea produselor alimentare de origine animală sau non-animală din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare, în scopul evitării apariţiei îmbolnăvirilor.
Datorită faptului că în cadrul sărbătorilor de Paşti, tradiţia se caracterizează prin consumul unor produse cu un grad mai ridicat de perisabilitate, cum ar fi mielul pascal şi ouăle colorate, specialiştii ANSA recomandă să procuraţi carnea de miel, ied, iepure sau carne provenită de la alte animale care este însoţită de un certificat sanitar-veterinar şi poartă marca de sănătate. În cazul când carnea provine din sacrificările efectuate în locurile temporar amenajate pentru sacrificarea mieilor, aceasta va fi comercializată pe loc, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Carnea de miel poate fi testată de consumatori chiar în momentul în care doresc să o cumpere. Carnea trebuie să fie elastică, iar în cazul apăsării, trebuie să revină la forma iniţială. Mirosul să nu fie acru, rânced sau alterat. Culoarea să fie uniformă în secţiune şi suprafaţa cărnii uşor umedă şi nelipicioasă.
Pentru a evita riscul de a procura produse neconforme sau chiar periculoase pentru sănătate, ANSA adresează consumatorilor următoarele recomandări:
- Procuraţi produsele alimentare, inclusiv cele tradiţionale, numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar.
- Citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
- Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare.
- Fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor.
- Verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
- După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.).
Sursa:
- Haosul de pe Aeroportul Chișinău: Poliția de frontieră vine cu o reacție la nemulțumirea oamenilor
- Persoanele născute în Moldova, avînd cetățenia altor state, pot cere recunoașterea cetățeniei moldov…
- Un nou concert grandios al naistului Constantin Moscovici și Crazy Orchestra
- PROmaraton: Împreună alergăm, împreună salvăm vieți
- Moldova marchează zece ani de liberalizare a regimului de vize
- Un moldovean a decedat în SUA după ce a fost electrocutat de polițiști. Precizările MAE
- Cu o Luminată și Binecuvântată Sărbătoare a Paștelui, Ortodocșilor!
- Un nou concert grandios al naistului Constantin Moscovici și Crazy Orchestra
- PROmaraton: Împreună alergăm, împreună salvăm vieți
- Nașterea stejarului (Video)
- Interzis cu telefoanele mobile în stradă - regulă stabilită într-un oraș francez
- Cum să te cureți de ciuperci în organism
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1616
- Populația:
- 239 locuitori
Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.
Comentarii
(1)