29 septembrie 2015, 15:17 Sănătate views 6860
Moldovenii respiră aer poluat
29 septembrie 2015, 15:17 Sănătate views 6860

Moldovenii respiră aer poluat

Raionul Ialoveni este unul din 11 raioane ale țării unde cantitatea de poluanți emisă în atmosferă este cuprinsă între 3000 și 5000 de tone pe an, iar oamenii sunt supuși riscului inhalării de gaze toxice.

Potrivit monitorizării Serviciului Hidrometeorologic de Stat, citat de ziarul Național, cel mai mare dușman pentru sănătatea moldovenilor este dioxidul de azot emanat de mașinile care circulă, dar și suspensii solide, dioxid de sulf, monoxid de carbon, dioxid de azot, sulfaţi solubili, oxid de azot, fenol și aldehidă formică.

În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate 5339 de întreprinderi poluatoare, inclusiv trei centrale termoelectrice, dar cea mai mare cantitate de poluanți ajunge în atmosferă din sursele mobile, în special de la transportul auto. Cele peste 840 de mii de mașini înregistrate în republică, multe dintre care sunt învechite, emană anual peste 180000 de tone de poluanți.

Cea mai gravă situație la capitolul poluare a aerului se atestă în Chișinău, Bălți, Rezina și raionul Strășeni. De la începutul anului curent, au fost emise trei avertizări de cod galben, care atestă un nivel sporit de poluare a aerului. Pe 19 ianuarie a fost depășită de câteva ori norma la dioxidul de azot, pe 20 martie - la fenol, iar pe 13 mai au fost foarte periculoase suspensiile solide.

Peste șapte milioane de oameni mor anual în întreaga lume din cauza aerului poluat, arată un studiu prezentat în 2014 de Organizația Mondială a Sănătății.

Sursa: ialovenionline.md

Cuvinte cheie:

sanatate , aer , poluare , ecologie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1661 locuitori

Medveja este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Medveja şi Slobozia-Medveja. Satul Medveja se află la o distanță de 25 km de oraşul Briceni, la 3 km de staţia de cale ferată Medveja,  270 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Medveja constituia 1661 de oameni. Prima atestare documentară a satului Medveja datează din 1 august 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.