17 august 2015, 15:50 Sănătate views 7978
Ce rişti dacă cumperi medicamente din farmacii virtuale
17 august 2015, 15:50 Sănătate views 7978

Ce rişti dacă cumperi medicamente din farmacii virtuale

Moldovenii pot cumpăra medicamente fără să iasă din casă, prin intermediul unor aşa-numite farmacii online. Totul este foarte simplu, iar comanda este livrată în câteva ore. Problema este, însă, că aceste site-uri activează ilegal. O recunosc chiar și autorităţile, care totuşi nu se prea grăbesc să intervină.

Echipa Moldova, ţară de minune a făcut o comandă online pe site-ul unei astfel de farmacii. După două ore, medicamentele au fost livrate.

Două dintre cele trei medicamente comandate trebuie eliberate doar în baza reţetei medicului, document care, însă, nu a fost solicitat. Un alt preparat nu mai este comercializat în ţara noastră deja de doi ani.

"- Le-am comandat fără nici o problemă. - Ne puteți explica? - Nu pot să vă explic", a spus administratorul unei farmacii online, Alexandru Eftodiev.

Specialiştii avertizează că acest comerţ online implică riscuri foarte grave.

"Experţii de la OMS au stabilit, au determinat, că 50 % din medicamentele contrafăcute de pe piaţa mondială se promovează prin farmaciile on-line şi asta este un pericol foarte mare", a explicat profesorul universitar a Universităţii de Medicină şi Farmaceutică, Vladimir Safta.

Autorităţile admit că adminsitratorii acestor afaceri încalcă flagrant legea, iar activitatea lor nu este monitorizată nici de Agenţia Medicamentului, nici de Inspectoratul Farmaceutic.

"- Agenția cunoaște despre acest lucru, despre aceste farmacii online? - Cunoaștem, cunoaștem, s-au efectuat și controale în aceste farmacii ceea ce privește încălcări privind livrarea la domiciliu nu au fost depistate, adică. - Ați solicitat livrarea la domiciliu și nu au fost livrate? - Inspectorii nu au solicitat astfel de verificări deoarece în atribuțiile noastre nu se includ procurări ale medicamentelor", a declarat vicedirectorul Agenției Medicamentului, Mihai Lupu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Europeană a Medicamentului nu recomandă comercializarea medicamentelor pe Internet. Cu toate acestea, în mai multe state acest tip de comerţ online este legal.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

farmacii , servicii , internet , sanatate , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1205 locuitori

Ciolacu Nou este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făgădău, Şoltoaia, Pocrovca, Ciolacu Vechi și Ciolacu Nou. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1205 de oameni. Satul Ciolacu Nou a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.