06 noiembrie 2023, 10:30 Sănătate views 15051
Obiceiuri zilnice aparent inofensive, dar extrem de nocive
Foto: gandul.info
06 noiembrie 2023, 10:30 Sănătate views 15051

Obiceiuri zilnice aparent inofensive, dar extrem de nocive

Un grup de cercetătorii a ajuns la concluzia că persoanele care stau picior peste picior sau cu picioarele încrucişate mai mult de 15 minute riscă să sufere de hipertensiune, de varice şi să aibă celulită.

Obişnuieşti să stai picior peste picior sau cu picioarele încrucişate pe motiv că aşa te simţi confortabil. Un studiu recent vine cu o concluzie alarmantă: menţinerea acestei poziţii pe perioade lungi de timp poate duce la creşterea tensiunii arteriale, la formarea de varice şi chiar a celulitei.

Cercetătorii spun că statul picior peste picior sau cu picioarele încrucişate duc la blocarea circulaţiei sîngelui, fapt ce blochează toxinele sub piele. Pentru a preveni efectele negative ale acestor poziţii, este recomandat să nu stăm cu picioarele încrucişate sau picior peste picior mai mult de 10-15 minute şi să ne ridicăm de pe scaun la fiecare jumătate de oră.

Încrucişarea frecventă a picioarelor pune presiune şi pe şolduri şi cauzează comprimarea venelor, ceea ce duce la o proastă circulaţie şi la coagularea sîngelui în partea inferioară a picioarelor.

Fiind o poziţie asimetrică, statul picior peste picior timp îndelungat poate duce la tulburări ale poziţiei normale a coloanei vertebrale, provocînd dureri, deplasări de vertebre şi sensibilizarea coloanei în faţa herniilor de disc.

Tot această poziţie duce si la afectarea genunchilor, susţin specialiştii, întrucît articulaţia este pusă în tensiune cand stăm picior peste picior. Dacă simţiţi dureri în genunchi după o perioadă lungă de stat pe scaun în această poziţie, este indicat să schimbaţi poziţia.

Toate aceste efecte pot fi combătute cu ajutorul cîtorva exerciţii simple, care te vor ajuta să pui sîngele în mişcare la nivelul membrelor inferioare. Ca exerciţiu se recomandă mişcarea picioarelor ca şi cum ai pedala o bicicletă, timp de 30 de secunde, o dată dimineaţa şi o dată în cursul după-amiezii

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

Obicei , sanatate , om , dauna

Comentarii

 (1)
  • #1 Vyacheslav Răspunde Citează selecţia
    С содержанием статьи согласен. Но фотка явно не подходит.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.