12 octombrie 2011, 14:30 Sănătate views 4965
12 octombrie 2011, 14:30 Sănătate views 4965

Hrăniţi planeta, devenind vegetarieni

Oamenii de ştiinţă demult au stabilit o legătură între consumul cărnii, epuizarea resurselor şi problema foamei. Cum vă pare un astfel de exemplu: de la un teren de 10 hectare, din consumul cărnii se hrănesc 2 persoane; porumbului - 10 persoane; cerealelor - 24 de persoane; soiei - 61 de persoane.

Aceste cifre devin mai semnificative, dacă vom lua în considerare faptul că, la fiecare 3,6 secunde o persoană din lume moare de foame, iar anul trecut numărul persoanelor flămînde în lume a crescut cu 9% şi s-a apropiat de un miliard: 923 milioane de oameni.

Mai mult de 1 miliard de oameni nu au acces la apă curată şi mai mult de 2,5 miliarde trăiesc fără conductă de apă şi canalizare.

Cu toate că ...

* La fiecare 10 kg de cereale, consumate de animale, primim doar 1 kg de carne. 1 hectar de pămînt poate alimenta 5.5 oameni care consumă și carne, și hrană vegetală, sau 17 vegetarieni.

* 90% din culturile cerealiere în diferite ţări sunt destinate pentru hrana animalelor.

* De la 60 % pînă la 80% de legume sunt destinate pentru hrana animalelor.

* Pentru a produce 1 kilogram de carne de vită se consumă 10 kg de cereale, pentru 1 kg de carne de porc - 9,2 kg de cereale şi alte culturi, iar pentru 1 kg de carne de pasăre - 3 kg de cereale.

* Anual, oamenii sacrifică peste 60 de miliarde de animale pentru a-şi satisface pofta de carne.

* Pînă la 90% din apa dulce de pe planetă este utilizată pentru agricultură.

* Pentru irigarea păşunilor este necesar de 12 ori mai multă apă, decît pentru cultivarea legumelor.

* Producerea unui kilogram de grîu va necesita 500 litri de apă, iar a unui kilogram de carne – 5000 litri.

* Deşeurile de origine animalieră, antibioticele, hormonii, produsele chimice, îngrăşămintele şi pesticidele pentru pulverizarea terenurilor agricole sînt principalii poluanţi din apă.

* Păşunatul animalelor duce la degradarea terenurilor: în prezent aproximativ 20% din păşuni din lume sînt degradate.

* Pentru păşuni noi şi terenuri pentru furaje sînt defrişate păduri, ceea ce este cauza principală a despăduririi planetei, în special, în America Latină, unde 70% din păşuni pentru păşunatul vitelor în trecut au fost ocupate de păduri.

În 1989, în lume au murit de foame 60 milioane de oameni. Dacă, de exemplu, SUA ar reduce consumul de carne cu doar 10 la sută, atunci cerealele depozitate ar fi suficiente pentru a hrăni aceşti oameni!

Dacă nu puteţi renunţa complet la consumul de alimente de origine animală, vă sfătuim să începeţi cu o zi vegetariană pe săptămînă, sau organizaţi un weekend vegetarian.

 

Sursa: ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1739
Populația:
3631 locuitori

Căplani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Căplani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3631 de oameni. Satul Căplani a fost menționat documentar în anul 1739.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.