21 aprilie 2016, 16:00 Sport views 9080
Flacăra olimpică pentru JO 2016 a fost aprinsă (Foto, Video)
21 aprilie 2016, 16:00 Sport views 9080

Flacăra olimpică pentru JO 2016 a fost aprinsă (Foto, Video)

Flacăra Jocurilor Olimpice de vară de la Rio (5-21 august) a fost aprinsă joi, conform ritualului tradițional, la situl antic grec Olympia, leagănul Jocurilor din antichitate, de unde a plecat apoi într-un periplu de o săptămână prin Grecia, înainte de a lua drumul Braziliei.

"Astăzi scriem istorie, aceste Jocuri Olimpice vor fi un mesaj de speranță în aceste timpuri dificile, iar flacăra va duce acest mesaj în toate colțurile Braziliei și în lumea întreagă", a afirmat Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, cu câteva minute înaintea aprinderii flăcării JO 2016, primele desfășurate într-o țară din America de Sud.

Actrițe îmbrăcate în rochii lungi de culoare albă și înconjurate de un cor l-au invocat pe Apollo, zeul antic al soarelui, la templul zeiței Hera, cu o vechime de 2.600 de ani. "Marea preoteasă" Katerina Lehou, o cunoscută actriță greacă, a captat razele soarele cu ajutorul unei oglinzi parabolice, pentru a aprinde flacăra.

A urmat apoi momentul în aprinderii torței primului purtător al acesteia, gimnastul grec și campion mondial la inele Leftheris Petrounias, care va transmite apoi ștafeta fostului star brazilian al voleiului, Giovane Gavio.

Acest ritual antic, care dorește să stabilească o legătură între epoci, a fost inaugurat cu ocazia Jocurilor hitleriste de la Berlin, în 1936, și reprezintă simbolica olimpică a flăcării care datează din antichitate, atunci când un foc era aprins la Olympia și ardea pe toată durata competiției.

Ștafeta flăcării olimpice, care va dura patru luni, va traversa Grecia și apoi va merge prin 300 de orașe braziliene, înainte de a sosi pe Stadionul Olimpic Maracana, în data de 5 august, cu ocazia ceremoniei de deschidere.

În Grecia, ștafeta urmează să treacă și pe la centrul de refugiați de la Eleonas, în apropierea Atenei, unde un refugiat sirian, care și-a pierdut un picior în războiul din țara sa, va fi purtător al torței, pentru a reaminti astfel întregii lumi drama pe care o trăiesc refugiații și eforturile făcute de Grecia pentru a înfrunta, în prima linie a Europei, criza refugiaților, cea mai importantă de la cel de-al Doilea Război Mondial, o problemă care divizează Uniunea Europeană.

Jocurile Olimpice 2016 găsesc Brazilia într-o situație de criză guvernamentală, care l-a privat joi pe președintele grec Prokopis Pavlopoulos de prezența omologului său brazilian Dilma Rousseff, amenințată puternic cu destituirea.

Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, Camelia Potec, a asistat la aprinderea flăcării olimpice, alături de alți oficiali, printre care și președintele CIO, Thomas Bach.

Sursa: www.agerpres.ro

Cuvinte cheie:

Jocurile Olimpice , Grecia , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1401 locuitori

Lopatnic este un sat şi comună din raionul Edineţ. Lopatnic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Lopatnic este aşezat în partea de nord-vest a Republicii Moldova pe malul rîului Prut, la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Lopatnic din ținutul Hotin este menţionat pentru prima dată într-un document din 29 iunie 1570, cu denumirea de Lopatinți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.