07 octombrie 2013, 15:20 Caleidoscop views 9354
07 octombrie 2013, 15:20 Caleidoscop views 9354

A fost descoperit un tablou necunoscut al lui Da Vinci


Foto: lenta.ru

Săptămînalul italian Sette afirma in editia de vineri ca a gasit un tablou al lui Leonardo da Vinci. Portretul Isabellei d'Este, pictat acum 500 de ani si despre care se credea ca "s-a pierdut sau chiar ca nu a fost executat niciodata", a fost descoperit in seiful unei banci elvetiene si autentificat, asigura suplimentul cotidianului Corriere della Sera, preluat de AFP, informeaza Agerpres.

Uleiul pe panza masoara 61 cm x 46,5 cm si o reprezinta pe marchiza de Mantova din profil. Este "transpunerea fidela a unui celebru desen pregatitor expus la Luvru", care era pana acum singura dovada a existentei tabloului, afirma saptamanalul.

Expert in Da Vinci, profesorul Carlo Pedretti a declarat revistei ca "recunoaste in tabloul exceptional stilul lui Leonardo". Sette reproduce scrisoarea pe care cercetatorul a scris-o reprezentantilor proprietarilor tabloului, in care povesteste imprejurarile in care ar fi putut fi pictata panza. "In octombrie 1514, Isabella d"Este se afla la Vatican, ca oaspete a papei Leon al X-lea, si al fratelui acestuia, Giulio de Medici. Este imposibil ca ea sa nu fi vrut sa il revada cu acea ocazie pe Leonardo (pe care il gazduise cand acesta plecase din Milano, dupa invadarea orasului de catre francezi, in 1499, si care ii promisese in schimb ca o sa ii faca portretul - n.r.)"

Cercetatorul adauga: "De aici originea acestui exceptional tablou in care nu mi-e deloc greu sa recunosc stilul lui Leonardo, mai ales la redarea fetei".

"Proprietarii tabloului sunt o familie italiana, care detine o colectie de circa 400 de tablouri din numeroase achizitii facute de stramosii ei", scrie Sette.

Oficial, lui Leonardo da Vinci (1452 - 1519) ii sunt atribuite doar in jur de 15 tablouri.

Sursa: lenta.ru

Cuvinte cheie:

arta , descoperire , pictura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
1859 locuitori

Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Florești și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1859 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.