30 septembrie 2013, 10:58 Caleidoscop views 9228
30 septembrie 2013, 10:58 Caleidoscop views 9228

Pămîntul a evitat o coliziune cu un asteroid


Foto: dni.ru

Un corp ceresc de mărimea meteoritului de la Celebinsk a fost observat în apropierea Pămîntului. El a trecut la o distanță de aproximativ 11.000 de kilometri de suprafața planetei și, potrivit oamenilor de știință, a fost un asteroid.

Asteroidul cu diametrul de 15 metri a trecut foarte aproape de Pămînt. În același timp, astronomii l-au detectat doar cu cîteva ore înainte.

Potrivit lui Vladimir Lipunov de la Institutul de Stat de Astronomie „Sternberg" pe lîngă Universitatea de Stat din Moscova, corpul ceresc a fost descoperit de către unul dintre telescoape. Acesta este destinat cercetărilor fundamentale în domeniul corpurillor cerești, dar poate detecta și corpuri asemenea meteoritului de la Celeabinsk.

"Asteroidul a fost descoperit de stația noastră de pe malul lacului Baikal, nouă ore mai tîrziu el a zburat la 11 300 km de Pămînt, sub nivelul orbitei sateliților geostaționari. Dimensiunea acestuia - circa 15 metri", - a spus Lipunov, citat de RIA Novosti.

Astronomul a subliniat că acum asteroidul se află într-o zonă în care este practic imposibil de urmărit. Oamenii de știință au luat în considerare posibilitatea ca acest asteroid ar fi de fapt o treaptă de lansare a unei rachete sau o stație automată de pe Marte – traiectoria lui trecea aproape de Marte. Cu toate acestea, căutările în catalogul de deșeuri spațiale nu a dat niciun rezultat.

Sursa: dni.ru

Cuvinte cheie:

asteroid , Pamint , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1732
Populația:
353 locuitori

Sărăței este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 353 de oameni. Satul Sărăței a fost menționat documentar în anul 1732.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.