03 septembrie 2015, 12:13 Caleidoscop views 13487
03 septembrie 2015, 12:13 Caleidoscop views 13487

Barbații europeni au crescut сu 11 cm într-un secol


Foto: topnews.ru

O echipă de experţi britanici a descoperit că înălţimea medie a bărbaţilor a crescut cu aproximativ 11 centimetri de la jumătatea secolului al XIX-lea. Datele au fost colectate de la sute de mii de bărbaţi din 15 ţări europene, informează BBC.

Spre exemplu, înălţime medie la vîrsta de 21 de ani în rîndul bărbaţilor din Marea Britanie era de 167,05 cm în 1871-75, însă în 1971-75 ea crescuse la 177,37 cm.

Oamenii de ştiinţă au studiat doar înălţimea bărbaţilor deoarece există foarte puţine date istorice despre femei.

Autorul cercetării afirmă că genele sunt considerate în mod normal principalul criteriu ce stabileşte înălţimea unei persoane, însă deşi ele pot explica diferenţa între persoane, ele nu pot reprezenta motivul din spatele tendinţei observate în acest studiu.

„Nu există o explicaţie darwiniană pentru acest trend”, a explicat profesorul Tim Hatton de la Universitatea Essex. „În secolul al XX-lea au supravieţuit oameni care nu ar fi supravieţuit în cel de-al XIX-lea”, mai spune cercetătorul.

Un alt factor luat în calcul de cercetători a fost tendinţa de micşorare a familiilor, ceea ce implica mai puţine guri de hrănit.

De asemenea, cercetătorii spun că veniturile mai mari, condiţiile de trai mai igienice şi o educaţie mai bună despre sănătate şi nutriţie se numără printre alţi factori ce ar fi putut avea un efect.

Cercetarea arată că tiparele de înălţime variau între ţări. În Spania, înălţimea medie a crescut cu aproximativ 12 centimetri, de la puţin sub 163 cm în 1871-1875 la puţin sub 175 de cm în 1971-5, pe cînd în Suedia înălţimea medie a crescut cu 10 cm, de la puţin peste 170 cm la 180 cm în aceleaşi perioade de timp.

În nordul Europei, inclusiv în Marea Britanie, s-a înregistrat o creştere bruscă în înălţimea medie în perioada ce cuprindea cele două războaie mondiale şi Marea Depresiune, înainte de a fi introduse serviciile medicale gratuite la nivelul întregii populaţii.

Profesorul Hatton afirmă că acest lucru s-a datorat faptului că beneficiile îmbunătăţirilor din domeniul sanitaţiei, igienei şi nutriţiei începuseră să-şi facă efectul.

În timpul războiului, spune specialistul, mai multe femei aveau parte de un venit, iar raţiile introduse de guvern chiar au dus la îmbunătăţirea nutriţiei unor persoane.

În schimb, în sudul Europei s-a observat o creştere accelerată în înălţimea medie abia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest lucru s-a întîmplat atunci cînd ţările din sudul continentului european au înregistrat o creştere semnificativă a venitului şi au adoptat anumite măsuri sociale ce fuseseră adoptate în ţările nordice cu cîteva decenii în urmă, spune profesorul Hatton.

 

Sursa: topnews.ru

Cuvinte cheie:

Europa , barbați , studiu , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1868
Populația:
491 locuitori

Codreni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreni și Zloți. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 491 de oameni. Satul Codreni a fost menționat documentar în anul 1868.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.