01 iulie 2019, 22:00 Caleidoscop views 11357
01 iulie 2019, 22:00 Caleidoscop views 11357

Fenomenul Tungusca: ce s-a întîmplat 111 ani în urmă?


Foto: onua.org

Recent s-au împlinit 111 ani de la cel mai mare eveniment de impact al scoarţei terestre din istoria recentă - o explozie din Siberia, pentru care comunitatea ştiinţifică încă nu are o explicaţie.

Pe 30 iunie 1908, în Tunguska, Siberia, a avut loc o explozie atît de puternică, încît a spulberat 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi. Forţa acestei explozii a fost evaluată la 15 megatone de TNT, de o mie de ori mai puternică decît bomba de la Hiroshima.

Dacă oamenii de ştiinţă cred că a fost vorba despre un meteorit mare sau un fragment dintr-o cometă, localnicii sînt de părere că explozia a fost rezultatul unui fenomen supranatural.

Teoriile conspiraţiei - terestre sau extraterestre - au fost alimentate şi de faptul că experţii au întîrziat să vină la faţa locului, pentru a analiza ce s-a întîmplat. De fapt, au trecut 20 de ani pînă ce o echipă a ajuns în Tunguska, pentru a cerceta locul exploziei.

Cînd au ajuns acolo, spre marea lor mirare, au observat că nu exista un crater şi nici fragmente de meteorit. Mai mult, pe locul epicentrului exploziei era o dumbravă neatinsă. În jurul ei, se întindeau peste 2.000 de kilometri pătraţi de copaci culcaţi la pămînt.

Cuvinte cheie:

Siberia , explozie , extraterestri , meteorit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
796 locuitori

Volodeni este un sat din cadrul comunei Bleşteni, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 0.93 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.19 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 796 de oameni. Satul Volodeni a fost menționat documentar în anul 1635 cu denumirea Vlădeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.