15 mai 2015, 14:39 Caleidoscop views 11809
15 mai 2015, 14:39 Caleidoscop views 11809

Studiu: Femeile preferă vocile masculine grave


 Foto: agerpres.ro

La păsări, caracteristicile vocale anunţă intenţiile şi sugerează şi aspecte fizice. Sunetele de joasă frecvenţă indică un posibil atac din partea celui care emite sunetul, în timp ce frecvenţele înalte semnalează mai degrabă supunerea sau teama. Imaginea în primul caz este a unei păsări mari, care ar putea ataca, iar în al doilea caz, a unei păsări mai mici. Ce se întîmplă însă la om?, continuă .huffingtonpost.fr, citat de AGERPRES.

Revista ştiinţifică PLoS One a publicat un studiu asupra percepţiei vocii umane şi a gradului său de atractivitate, pornind de la ipoteza că vocea sugerează dimensiunile corporale, atractivitatea decurgînd din această imagine. Extrapolînd datele de la păsări, o voce masculină gravă ar fi preferată de femei, care îşi imaginează un bărbat înalt, prin urmare mai combativ şi dominant, spre deosebire de o voce subţire, feminină. 

Rezultatele arată că bărbaţii ar prefera o voce feminină înaltă, cu destule variaţii de frecvenţă, mai degrabă murmurată şi voalată, ceea ce sugerează o femeie micuţă. Femeile preferă o voce masculină joasă, cu puţine variaţii de frecvenţă, care dă impresia unui bărbat înalt. Ar dori totuşi să fie şi murmurată sau voalată.

Ultima observaţie i-a mirat pe autorii studiului. Oamenii ar avea o strategie vocală apropiată de ce a animalelor, potrivit rezultatelor cercetării, însă în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, o notă care face mai blînd caracterul agresiv şi combativ asociat cu înălţimea semnificativă ar fi considerată mai atractivă.

Există totuşi şi o consolare pentru bărbaţii cu voce mai ascuţită: un alt studiu, apărut tot în PLoS One, în 2011, a arătat că bărbaţii cu voce gravă, considerată mai atrăgătoare, au concentraţii mai mici de spermatozoizi decît ceilalţi bărbaţi...Aşa încît vocea gravă nu este neapărat semnul unui partener cu mare potenţial de reproducere, încheie huffingtonpost.fr.

Cuvinte cheie:

studiu , femei , voce , barbați

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1836
Populația:
305 locuitori

Briceva este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dondușeni și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 305 oameni. Satul Briceva a fost menționat documentar în anul 1836.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.