02 mai 2013, 12:43 Caleidoscop views 8212
02 mai 2013, 12:43 Caleidoscop views 8212

"Minunea naturii" care ne poate schimba viaţa


Foto: gandul.info

Cercetătorii de la MIT (Institutul Tehnologic Massachusetts) au descoperit că "materialul minune" grafen are mult mai multe proprietăţi decît ne-am fi aşteptat, scrie CNN.

Încă de la descoperirea sa, în 2004, grafenul a fost privit ca o minune naturală, un material care ne va transforma radical viaţă în secolul XXI. Proprietăţile sale uimitoare stîrnesc entuziasmul şi nedumeresc în acelaşi timp.

Potrivit lui Tomas Palacios, şeful departamentului de cercetare a grafenului  de la MIT, acesta reprezintă un singur strat de atomi de carbon, aranjaţi într-o structură de tip fagure.

Structura grafenului este cea care dă îi proprietăţile unice. De exemplu, curentul electric circulă în grafen mai rapid decît în orice alt tip de material cunoscut de om. De asemenea, este un excelent conductor termic, extrem de subţire, transparent şi flexibil, dar în acelaşi timp incredibil de rezistent. 

Cercetătorul  susţine că grafenul va înlocui în viitor metalele scumpe din bateriile solare şi se va găsi în telefoanele mobile şi orice alt dispozitiv care va avea ecran transparent.

De asemenea, această tehnologie ar putea fi disponibilă chiar din anii următori.

Singura problemă este că grafenul se obţine destul de greu, deoarece procedeul nu este încă foarte bine pus la punct şi durează destul de mult, dar cercetătorii lucrează deja la descoperirea unor noi metode de extragere.

Cuvinte cheie:

Mister , natura , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.