09 aprilie 2013, 09:42 Caleidoscop views 6192
09 aprilie 2013, 09:42 Caleidoscop views 6192

Cercetătorii au creat mașina de citit vise


Foto: adevarul.ro

Un grup de cercetători japonezi au reuşit să „citească“ visele unor persoane şi să le readea sub forma unor filmuleţe. Înregistrarea viselor este unul dintre subiectele preferate a pasionaţilor de science fiction, potrivit The Verge.

Oamenii de ştiinţă au pornit de la presupunerea că visele crează aceleaşi tipare în creierul nostru ca şi lucrurile pe care le vedem în realitate. Astfel, ei au înregistrat aceste tipare cu ajutorul unui tomograf. Pentru test, cercetătorii japonezi au selectat trei voluntari. Aceştia au fost puşi să doarmă, în ture de cîte trei ore, în interiorul unui computer tomograf. Cînd participanţii la experiment se trezeau, oamenii de ştiinţă îi rugau să le povestească ce au visat, iar răspunsurile lor au fost grupate în categorii precum „maşină“, „bărbat“, „femeie“ sau „încăpere“. Apoi au fost selectate seturi de imagini şi activitatea cerebrală a voluntarilor a fost scanată pentru a corela tiparele create de vise cu cele create de lucrurile văzute.

În ultima etapă a experimentului, participanţii au fost puşi, din nou, să doarmă. Totuşi, de această dată, o maşinărie încerca să asocieze lucrurile visate cu obiecte sau concepte reale, pe baza categoriilor definite înainte. Dispozitivul a avut o acurateţe impresionantă. Astfel, imaginile redate au corespuns cu lucrurile visate de voluntari în proporţie de 60%. Sistemul s-a descurcat mai bine cu determinarea categoriilor decît a detaliilor.

Neurocercetătorul Robert Stickgold, de la Şcoala Medicală Harvard din Boston, a declarat că rezultatul este unul „uluitor“. „Aceasta este, cel mai probabil, prima demonstraţie a conţinutului viselor“, a mai spus Stickgold, specificînd că rezultatele sînt „incredibil de importante“.

Cuvinte cheie:

somn , descoperire , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
11100 locuitori

Dnestrovsc este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul se află la o distanță de 40 km de municipiul Tiraspol și la 111 km de Chișinău. Populația orașului constituia 11100 locuitori în anul 2010. Orașul Dnestrovsc a fost întemeiat în anul 1963.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.