01 aprilie 2013, 17:17 Caleidoscop views 4777
01 aprilie 2013, 17:17 Caleidoscop views 4777

O nouă specie de Ichthyosaurus a primit numele „Lenin strălucitor”

O nouă specie de reptilă preistorică, descoperită cîțiva ani în urmă în regiunea Ulyanovsk, a fost numită în onoarea originarului acestei regiuni,  Vladimir Lenin. Ichthyosaurus-ul a fost numit Leninia stellans (Lenin strălucitor), transmite RIA "Novosti".

Potrivit directorului Muzeului de Stiinte Naturale a Universității de Stat din Ulyanovsk Gleb Uspenski, nimic neobișnuit în "numele" reptilei nu este, deoarece multe descoperiri primesc numele în cinstea unor oameni celebri. Numele Leninia stellans a fost dat colegial. După cum a explicat Uspenski, în numele ichthyosaurus-ului „Lenin” desemnează genul, iar „strălucitor” - specia. „Dacă va fi găsită o altă specie de ichthyosaurus din acest gen, el va primi o altă denumire. De exemplu „Lenin zîmbitor”, a spus șeful muzeului.

Paleontologii au descoperit craniul reptilei antice cîțiva ani în urmă în apropierea satului Kriuși. Dimensiunea craniului este mai mare de un metru. Ichthyosaurus-ul semăna cu delfinii contemporani, mînca pește și moluște. În prezent, ichthyosaurus-ul este studiat și descris. Descrierea sa a fost publicată în revista științifică britanică Geographical Magazine. Exponatul se află la Muzeul Ținutului natal din Ulyanovsk.

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.