03 noiembrie 2020, 16:00 Caleidoscop views 2641
Alegerile din SUA: Paginile nedescoperite ale luptei politice
03 noiembrie 2020, 16:00 Caleidoscop views 2641

Alegerile din SUA: Paginile nedescoperite ale luptei politice

Doar o zi a mai rămas pînă la alegerile prezidențiale din SUA. Alegerile prezidențiale din cel mai mare stat al lumii, pot avea un mare impact nu doar asupra situației politico-economice interne din SUA, dar și în plan geopolitic asupra întregului aranjament global al forțelor și asupra tuturor proceselor politice și economice civilizate.

În punctul de bifurcație

Pe 3 noiembrie 2020 urmează să fie ales cel de-al 46-lea președintele al SUA. În acest an, alegerile prezidențiale au loc în condiții excepționale. În țară are loc o divizare publică profundă. Datorită pandemiei de coronavirus, Statele Unite se confruntă cu cea mai grea criză economică și criză a sistemului de sănătate din istoria sa postbelică. Șomajul record, recesiunea și izbucnirea, după moartea afro-americanului George Floyd, a dezbaterilor privind rasismul și arbitrajul poliției au pus o amprentă puternică asupra campaniei electorale.

SUA se află astăzi într-un fel de răscruce politică, iar aceste alegeri vor arăta cum va fi lumea în următorii patru ani și poate mult mai mult. După cum știm, în SUA, în aceste alegeri se dă o luptă între două forțe radical opuse. Confruntările lor uneori întrec limitele și depășesc toate granițele. Ura candidaților la președinție trece prin confruntări ideologice și prin conspirații, la nivel de teorie a conspirației și chiar prin ură personală.

Pretendenții la funcția de șef al statului au fost deciși demult. La Congresul Național, Partidul Republican l-a aprobat drept candidat pe actualului președinte al SUA, Donald Trump, iar Partidul Democrat - pe fostul vicepreședinte și senatorul, Joe Biden. În acest sens, putem presupune că ciocnirea la etapa electorală este doar o retorică electorală clasică americană, dar nu este așa. În prezent, problema nu constă în confruntarea între cele mai mari două partide americane, dar într-o confruntare cu semnificație istorică. O confruntare între două perspective și ideologii complet diferite. O confruntare între două elite complet diferite și două proiecte geopolitice mondiale absolut diferite. Și contactul lor este total exclus, deoarece aceste două proiecte sînt derivate din două forțe mondiale de neîmpăcat.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
3272 locuitori

Nihoreni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Nihoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Rîșcani și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3272 de oameni. Satul Nihoreni a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.