15 octombrie 2014, 09:42 Caleidoscop views 15921
15 octombrie 2014, 09:42 Caleidoscop views 15921

A fost propusă o nouă metodă de determinare a formei Pămîntului

Pămîntul este un geoid, adică nu are chiar forma sferică pe care o vedem în toate fotografiile, căci este un corp cu suprafața neregulată. Cu ajutorul sateliților, putem măsura cu precizie relativă adîncimea depresiunilor și dealurilor . De fapt, acest lucru este deja în curs de desfășurare. Și este foarte interesant, în practică, deoarece, în acele puncte ale geoidului, unde gravitația este mai puternică, aproape de suprafață se află depozite de substanțe neobișnuit de grele sau foarte ușoare.

Dar pentru a calcula totul corect cu ajutorul sateliților, instrumentele lor de măsură necesită calibrare frecventă. Iar prelucrarea datelor necesită o putere de calcul uriașă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich (Elveția), condusă de Ruxandra Bondărescu a propus o metodă mai simplă și precisă pentru determinarea formei geoidului și anomaliilor gravitaționale cu un singur tip de instrument. Cu toate acestea, utilizarea instrumentelor trebuie complementată cu teoria relativității.

După cum ne amintim cu toții aceasta susține că timpul curge mai repede deasupra nivelului mării și mai încet - sub acesta (din cauza gravitației mai mari). Potrivit unei simulări, ceasurile atomice existente sînt pe deplin capabile să stabilească înălțimea deasupra nivelului mării, precum și mari zăcăminte de minerale. Sistemul de măsurare de acest tip ar trebui să fie compus din două ceasuri atomice conectate prin cablu de fibra optica. În același timp, rata de curgere pentru fiecare ceas se măsoară și se compară una cu cealaltă. Se estimează că un astfel de sistem trebuie să fie nu numai mult mai ușor, dar, de asemenea, mai precis decît observările prin satelit considerate astăzi cele mai eficiente în acest sens.

În viitor, autorii subliniază în mod întemeiat, ne putem aștepta la o creștere substanțială a preciziei ceasurilor atomice și capacității lor de a detecta zăcămintele minerale.

Studiul a fost publicat în Geophysical Journal International.

Cuvinte cheie:

descoperire , cosmos , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1199 locuitori

Dereneu este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Dereneu, Bularda și Duma. Satul Dereneu este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Călăraşi şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 199 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.