02 octombrie 2013, 10:48 Caleidoscop views 7491
02 octombrie 2013, 10:48 Caleidoscop views 7491

Lumea îmbătrînește: în 2050 vor fi mai mulți pensionari decît copii


Foto: belta.by 

Un raport recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite despre îmbătrînirea globală susţine că pînă în 2050, numărul bătrînilor va fi mai mare decît al copiilor. Astfel, în 2015 vom număra nu mai puțin de trei miliarde de bătrîni, relatează evz.ro.

„Îmbătrînirea populaţiei nu mai poate fi ignorată. La nivel global, numărul persoanelor în vîrstă creşte într-un ritm alarmant. Asta reflectă îmbunătăţirea nivelului de trai al societăţilor ”, declară Ban Ki-moon, secretar general ONU.

Această creştere se datorează cercetărilor medicale tot mai avansate, îmbunătăţirii legilor pentru pensionari şi prosperităţii economice. Totuşi, raportul le cere ţărilor să se pregătească pentru îngrijirea numărului tot mai mare de oamenii peste 60 de ani. Acest avertisment se aplică în special ţărilor dezvoltate, unde vor trăi peste 80% dintre oamenii bătrîni.

Deşi populaţia bătrînă se regăseşte într-un număr mai mare în ţările dezvoltate, ritmul de îmbătrînire este mai rapid în ţările în curs de dezvoltare, iar tranziţia de la populaţia tînără la cea bătrînă se va întîmpla curînd. Acest lucru va avea un impact major datorită timpului redus, dar şi nivelului scăzut al economiei, ce va avea de înfruntat multe provocări pentru a răspunde cererii noii populaţii.

Raportul mai adaugă şi că multe persoane în vîrstă sînt supuse mai des discriminării, abuzului şi violenţei. De asemenea, pune accent pe creşterea demenţei în rîndul populaţiei bătrîne. La nivel global, în 2010, numărul persoanelor care sufereau de demenţă era estimat la 35.6 milioane, număr ce va dubla la fiecare 20 de ani, ajungînd la 115 milioane în 2050.

Cuvinte cheie:

om , lume , demografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
741 locuitori

Grozasca este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 741 de oameni. Satul Grozasca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.