05 septembrie 2012, 12:50 Caleidoscop views 8793
05 septembrie 2012, 12:50 Caleidoscop views 8793

Important! Radiaţia emisă de un "bici solar" se îndreaptă spre Terra

NASA a publicat luni un video inedit în care se poate urmări un "bici solar" de circa 800.000 de kilometri, format pe suprafaţa Soarelui. Specialiştii sunt de părere că radiaţiile emise de această formaţiune solară vor ajunge pe Pămînt şi vor duce la formarea unor aurore boreale, scrie novostiua.net.

Numită protuberanţă soară, formaţiunea luminoasă care se extinde de la suprafaţa Soarelui către coroană, sub forma unei bucle, a fost surprinsă cu ajutorul unui sonde spaţiale numite Observatorul Dinamicii Solare.

n imaginile NASA poate fi observat un tip anume de protuberanţă solară, cunoscută drept filament. Practic, este vorba despre nişte nori de plasmă ceva mai reci formaţi pe fondul unor forţe magnetice instabile.

"Spre sfîrşitul înregistrării, parte a filamentului pare a se desprinde de Soare, însă lungimea şi forma par a rămîne neschimbate", explică specialiştii NASA.

Înregistrarea a fost făcută între 6 şi 8 august şi cuprinde circa trei ore de filmare comprimate în jumătate de minut.

Luni, specialiştii au ajuns la concluzia că erupţia a fost atît de puternică încît un nor de radiaţii va ajunge pînă pe Pămînt. Norul va duce la formarea unei furtuni geomagnetice. Prin urmare, locuitorii din nordul continentului american vor avea ocazia să urmărească aurore boreale.

Cuvinte cheie:

NASA , Pamint , radiatie solara , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1626
Populația:
1280 locuitori

Furceni este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1280 de oameni. Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.