17 martie 2014, 11:34 Caleidoscop views 13187
17 martie 2014, 11:34 Caleidoscop views 13187

Predicţiile oamenilor de ştiinţă pentru anul 2020

În ultimii cîțiva zeci de ani, ştiinţa şi tehnologia au făcut un salt uriaş în dezvoltare: telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri, biblioteci digitale, imagini tridimensionale… în acest caz, ce ne aşteaptă în următorii 10 ani, întreabă publicația Timesonline.co.uk?

Creierul uman şi capacităţile sale nu încetează să îi intereseze pe oamenii de ştiinţă. Dar gîndurile cercetătorilor au mers mai departe: ei intenționează să transforme creierul în psiholog. "Către anul 2020 softurile de simulare a creierului si genetica vor fi în măsură să ne dea sfaturi cu caracter personal privind modul corect de viaţă, sănătatea şi familia", - spune Henry Markram, directorul unui proiect de cercetare în Elveţia, care construiește un model al creierului în calculator.

"Nu vom avea nevoie de un psiholog pentru a înţelege de ce sîntem nefericiți, va fi suficient să ne conectăm la modelul de calculator, să căutăm în copia și să găsim cauza problemei. Computerul va elabora un sistem care va trata durerile de cap şi va reduce nivelul de depresie".

Scanarea genetică a moleculei de ADN va ajuta la înțelegerea naturii unor asemenea maladii, ca boala Alzheimer, epilepsia, schizofrenia şi va fi găsită, probabil, modalitatea de a le trata.

Baroneasa Dich, avocat şi bioetician, afirmă că "nu vor fi familii monoparentale, divorţurile vor fi criticate, la fel ca și fumatul. Avem multe legi care protejează copiii de abuz, dar noi nu facem nimic atunci cînd copiii suferă traume psihologice - divorţul părinţilor ".

Știinta pare a avea un viitor luminos, dar în următorii zece ani, schimbări pozitive în mediul ambiant nu se prevăd.

"Aş dori să presupun că tăierea pădurilor tropicale se va opri în 2020, dar nu pot. Cred că încă multe hectare vor fi tăiate",- spune George MakGevin de la Muzeul de Istorie de la Universitatea Oxford.

Directorul Muzeului Ştiinţei, Chris Reple propune pomparea dioxidului de carbon din atmosferă prin intermediul copacilor crescuţi artificial, care îl va absorbi. În opinia sa, acesta este "proiectul în care merită să se  investească."

Astronomii au, de asemenea, planurile lor pentru următorii 10 ani. În spaţiu au fost găsite o mulţime de stele în jurul cărora gravitează planete. Şi ele ar putea avea viață! Lordul Rees, astronomul regal, a declarat că, grație noului telescop a crescut probabilitatea de a primi semnale din spaţiu. Richard Branson vorbeşte despre turismul cosmic şi adaugă că "în 2020 el va fi unul dintre miile de astronauţi."

Cuvinte cheie:

prognoza , stiinta , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
4496 locuitori

Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.