03 mai 2017, 10:45 Caleidoscop views 7622
Data și locul celui mai puternic cutremur prognozat deja
03 mai 2017, 10:45 Caleidoscop views 7622

Data și locul celui mai puternic cutremur prognozat deja

Seismologii francezi și chilieni prezic că în următoarele cîteva decenii în zona orașului Santiago (Chile) va avea loc cel mai puternic cutremur de pe Planetă.

Magnitudinea minimă a seismului, potrivit estimărilor, va constitui 8,3. Cercetările respective au fost publicate în revista Earth and Planetary Science Letters.

Cauza cutremurului din America de Sud va fi imersia plăcii oceanice Nazca sub placa Americii de Sud, care are loc cu viteza de aproximativ opt centimetri pe an.

În regiunea Santiago între timp acest proces este frînat de procesul de frecare dintre plăcile litosferice - decalajul constituind 4,5 metri la adîncimea cufundării crustei oceanice sub cea continentală, iar la fiecare 70 de ani aceasta este întregită în timpul cutremurelor puternice.

Epicentrul cutremurului, conform prognozelor, va fi în orașul Valparaiso, situat la o sută de kilometri de capitala Chile. Probabilitatea producerii unui cutremur în anul 2017 este estimată la trei procente, ceea ce este de două-trei ori mai mult, decît de obicei. Odată cu trecerea timpului riscurile declanșării dezastrelor vor crește.

La concluzii similare au ajuns experții, analizînd datele despre cutremurul, care a avut loc în împrejurimile orașului Illapel în luna septembrie 2015. Atunci, magnitudinea maximă a fost de 8,3. În ultimele sute de ani la Illapel au loc cutremure puternice cu periodicitatea - o dată la 60-80 de ani.

Sursa: www.ziarelive.ro

Cuvinte cheie:

cutremur , pericol , Chile , prognoza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
3305 locuitori

Proteagailovca este o localitate din componența municipiului Bender, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Bender și la 66 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 3305 oameni. Satul Proteagailovca a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.