24 februarie 2017, 14:35 Caleidoscop views 6487
Cercetătorii au identificat vietăți stranii în interiorul acestor cristale gigant
24 februarie 2017, 14:35 Caleidoscop views 6487

Cercetătorii au identificat vietăți stranii în interiorul acestor cristale gigant

Microbi ciudați au fost găsiți în interiorul unor cristale masive din mina Naica Mine, care se află în Mexic, iar cercetătorii suspectează că organismele microscopice au trăit în acest locaș timp de 50,000 de ani.

Conform studiilor, aceste creaturi antice par să se afle în stare latentă de mii de ani, supraviețuind în buzunarele mici de lichid din interiorul structurilor cristalelor, conform Science Alert. Oamenii de știință au reușit să le extragă și să le trezească. „Aceste organisme sînt extraordinare", afirmă astrobiologul Penelope Boston, directorul Institutului de Astrobiologie de la NASA.

Peștera de cristale Naica Mine surprinde prin măiestrie și frumusețe, structurile de cristal ating 11 metri și sînt mai bătrîne de 500 milioane de ani. În ciuda valorii estetice care îi poate fi atribuită, ea este una dintre cele mai inospitaliere zone de pe Pămînt, cu temperaturi între 45 și 65 de grade celsius și un nivel de umiditate de 99%. Nu doar că temperaturile sînt incredibil de mari și neprietenoase, dar mediul, aflat la 300 de metri adîncime, este acid și închis în întuneric.

În lipsa oricărei surse de lumină, microbii ciudați, aflați în peșteră, nu pot face fotosinteză ci, în schimb, adaptîndu-se mediului nefavorabil, aceștia fac chimiosinteză prin folosirea mineralelor (precum fier și sulf) pe care le pot găsi în cristalele gigant din gips.

Cînd echipa de cercetători a extras o parte din lichidul din cristale și l-au trimis spre analiză, au descoperit că există viață în interiorul acestor corpuri din gips și că este foarte diferită de toate datele genetice pe cunoaștem pînă în prezent. Se suspectează că microorganismele viețuiesc în aceste condiții de aproximativ 50,000 de ani, iar deși au rămas inactive de-a lungul timpului, ele sînt încă în viață.

Relevant cu privire la această descoperire este faptul că cercetătorii au putut „reînvia" o parte dintre microbi și au putut crește culturi de microorganisme de acest tip în laborator.

În acest punct al studiului, trebuie să menționăm că descoperirea nu este publicată încă într-un jurnal de specialitate, ceea ce înseamnă că datele cu privire la aceasta nu sînt definitivate. De asemenea, echipa de cercetători trebuie să vină cu evidențe pentru faptul că descoperirea nu este rezultatul unei contaminări a echipamentului și că într-adevăr organismele ciudate provin din interiorul cristalelor analizate.

Sursa: playtech.ro

Cuvinte cheie:

cristal , cercetători , Mexic , descoperire , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
1218 locuitori

Napadova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Napadova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 44 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1218 de oameni. Satul Napadova a fost menționat documentar în anul 1548.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.