24 iunie 2016, 11:45 Caleidoscop views 6154
Afacere profitabilă cu diferite soiuri de coacăză
24 iunie 2016, 11:45 Caleidoscop views 6154

Afacere profitabilă cu diferite soiuri de coacăză

Vara este sezonul pomuşoarelor. Un agricultor din raionul Teleneşti are, de mai mulţi ani, o afacere profitabilă cu diferite soiuri de coacăză.

Fermierul spune că acestea sunt destul de solicitate pe piaţă, întrucât sunt bogate în vitamine. În acest an, însă, el va vinde mai puţine pomuşoare. Asta pentru că ploile din ultima perioadă i-au afectat aproape jumătate din tufe.

"Fiecare tufă poate să dea trei şi cinci kilograme de coacăză, kilogramul de coacăză dacă socotim la 40 de lei, poate să dea un venit de 150 - 200 de lei fiecare tufă", a spus Valerian Malai, fermier.

Fermierul spune că, dintre toate pomuşoarele, moldovenii preferă coacăza neagră: "Coacăza aceasta este foarte vitaminoasă, îl preferă pe piaţă, cel mai mult e preferat pe piaţă coacăză neagră. Cea mai bună este să o facă în stare proaspătă, să o congeleze şi chiar acum în stare proaspătă e foarte bună să o consume."

Totuşi agricultorii nu se pot bucura pe deplin de roada din acest an. Ploile şi vântul puternic din ultima perioadă a compromis practic jumătate din recoltă, în special pe cea de coacăză neagră.

Din cauza ploilor a avut de suferit şi agrişul.

"Coacăza a scuturat agrişul, a crăpat, printre tufe se găsesc boabe care sunt crăpate, deci nu mai sunt comestibile", a explicat agricultorul.

Pe piaţă, un kilogram de agriş ajunge să coste în jur de 40 de lei.

Agricultorii spun că cea mai bună va fi, în acest an, roada de mure. Asta datorită faptului că aceste plante sunt rezistente şi la ploi, şi la secetă. Murele vor ajunge pe piaţă la începutul lunii iulie, iar un kilogram va costa, în medie, 60 de lei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

business , Telenești , Coacază

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1903
Populația:
87 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 87 de oameni. Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1903.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.